уторак, 17. октобар 2017.

Мали: Достојанствено обележавамо Дан ослобођења Београда

Музеj савремене уметности биће отворен после десет година, 20. октобра, чиме ћемо уз низ других манифестација обележити јубилеј – 73 године од ослобођења Београда, рекао је градоначелник Београда Синиша Мали гостујући на ТВ Хепи.

– Отварање овог музеја биће потпуно неуобичајено и трајаће седам дана. То ће бити спектакл на који позивамо грађане и госте Београда како би видели како изгледа модеран музеј који је, нажалост, био дуго затворен. У њему ће моћи да виде део наше културе, историје и традиције, а очекујемо да ће наредне године у мају бити отворен и Народни музеј на Тргу републике. Без та два музеја туристичка понуда Београда је много сиромашнија, без обзира на рекордан број гостију. Као културна престоница Европе, Београд мора да отвори врата ове две велике културне установе – истакао је Мали.

Он је рекао да се интензивно ради и на завршетку пројекта Музеја града Београда, који ће се налазити у Ресавској улици, а изградња би требало да почне 2019. године. 

– Желимо да наши суграђани и грађани Србије виде историју и традицију Београда на једном месту. Непримерено је за наш град да нема свој музеј и зато је то наш приоритет у наредном периоду. То је слика и прилика односа претходне власти према културним институцијама, што ћемо ми сигурно променити. Обећања која су дали за реновирање Музеја савремене уметности остала су само на речима, а ми ево отварамо тај музеј као што ћемо отворити и Музеј града Београда – нагласио је Мали.

Говорећи о инфраструктурним радовима, градоначелник је рекао да се они одвијају у фазама и како се која фаза заврши, тако се саобраћајнице пуштају у рад.

– Радови неће каснити ни дан, коначни рок је 16. новембар, а све ће бити завршено раније, недељу или две пре рока. Радови су били неопходни и није више могло да се чека – навео је Мали и замолио суграђане за још мало стрпљења.

Када је реч о простору преко пута отвореног тржног центра на Новом Београду где су се продавале старе ствари, градоначелник је рекао да су грађани са правом реаговали на све то што су продавци остављали за собом.

– У децембру очекујемо почетак изградње нове аутобуске станице на том простору. Стара аутобуска станица биће претворена у неку  врсту музеја, а самим тим ће се растеретити саобраћај у том делу града. Ми тражимо простор на коме би се налазио бувљак, а морамо да водимо рачуна да то ипак буде на месту које неће бити превише удаљено од центра. Ти људи неће остати без средстава за живот. Продаја старих ствари није неуобичајена и свака европска престоница има такав простор, што је и део духа и традиције, али то мора да буде на организован начин и да не омета суграђане који ту живе – закључио је Синиша Мали.