субота, 11. новембар 2017.

Весић: Спомен-плочом Ристи Марјановићу обнављамо културу сећања

Градски менаџер Горан Весић свечано је у Дому Војске Србије открио спомен-плочу Ристи Марјановићу, првом српском фото-репортеру и аутору великог броја фотографија из Балканских ратова, Првог и Другог светског рата. Спомен-плочу подигли су Град Београд и Министарство одбране Владе Републике Србије.

Он је захвалио Марјановићевој породици, Војсци Србије и свима који су учествовали у организацији овог догађаја.

– Ово је још један доказ да у последњих неколико година покушавамо да обновимо културу сећања, као и да важни људи за нашу историју и културу добију обележје у Београду. Ако се будемо сећали своје историје и будемо учили на сопственим грешкама, имаћемо бољу будућност. Верујем да смо на овај начин дали посебан допринос у дану када читав прогресивни део света слави победу и завршетак  Првог светског рата – рекао је Весић.

Весић је у друштву Марјановићеве породице подсетио да се данас навршава 99 година од завршетка Великог рата, у којем је Србија, као и увек, била на правој страни и у којем је велику победу платила огромном ценом.

– У том рату наша земља је изгубила 26 одсто становништва. Србија је изгубила 60 одсто мушке популације, а од 700.000 мобилисаних војника кући се вратило око 160.000. Укупно је, када се саберу и цивилне жртве, број српских жртава између 1 и 1,25 милиона. То је демографски ударац од којег се Србија никада није опоравила – рекао је градски менаџер.

Према његовим речима, велика победа никада не би била сачувана и данас се о њој не би толико знало,  да није било фотографија Ристе Марјановића. Он је, навео је Весић, овековечио победе српске војске на Kолубари и Церу, повлачење преко Албаније и све трагедије кроз које је прошао наш народ и војска у Првом светском рату.

– Захваљујући његовим фотографијама у свету су организоване акције помоћи српској војсци - у Великој Британији, Сједињеним Државама, али и Царској Русији. Први светски рат је велика и светла страница наше историје. Платили смо велику цену, јер је окупатор вршио тешке одмазде над цивилним становништвом, до тада незапамћене у Европи. То се догађало касније, у Другом светском рату, али у Првом само над српским становништвом, нарочито у Мачви. Риста Марјановић је наставио да ради свој посао, одбио је сарадњу са Немцима 1941. године, да би 1944. подарио нашем сећању фотографије ослобођења Београда – додао је Весић.

Многе Марјановићеве фотографије су данас изложене, нагласио је Весић, и да није било њих вероватно не бисмо знали многе детаље о херојској борби Народно-ослободилачке војске и Црвене Армије која је ослобођењем Београда завршена 20. октобра 1944. године. 

– Риста Марјановић сведочи о једном времену, о 20. веку, када смо као држава учествовали у два светска рата. Београд је у том периоду пет пута разаран, а сваки пут смо били на правој страни историје и имали пријатеље широм свете. Из његових фотографија би требало да научимо да више никада не доводимо своју земљу у ситуацију да мора да буде разарана и да буде жртва великог сукоба. Његове фотографије су велико богатство и важно је што су Војска Србије и Град Београд донели одлуку да чувају успомену на њега – закључио је градски менаџер.