уторак, 21. новембар 2017.

Београд међу општинама у пројекту који финансира Савет Европе и ЕУ

Савет Европе  и  Европска унија препознали су изазове са којима се у свом развоју суочавају локалне самоуправе у Републици Србији и подржали су Министарство државне управе и локалне самоуправе у покретању и спровођењу пројекта „Управљање људским ресурсима у локалној самоуправи”.  Општи циљ пројекта је побољшање делотворности и административних капацитета јединица локалне самоуправе кроз успостављање професионалног система обуке и унапређење функције управљања људским ресурсима ради већег степена ефикасности и задовољства грађана радом локалних самоуправа. 
Савет Европе спровео је конкурс, где је од 92 пријављене градске и општинске управе, издвојио 20 пилот општина – Бач, Београд, Бујановац, Чачак, Крагујевац, Краљево, Лозница, Медвеђа, Ниш, Нови Сад, Панчево, Пирот, Рашка, Савски венац, Смедерево, Стари град, Сврљиг, Трстеник, Ваљево, Зрењанин – у којима се спроводи пакет подршке за унапређење функције   управљања људским ресурсима. У тим општинама су имплементирани посебни пакети консултантске подршке. 

Спроведене су бројне активности. Тако су општине и градови усвојили политике управљања људским ресурсима, одржан је сет обука за запослене из области управљања људским ресурсима, а унапређени су и правилници о унутрашњој организацији и систематизацији радних места и друга релевантна документа. Општине и градови су по први пут кренули у процес анализе потреба за стручним усавршавањем и планирање развоја капацитета запослених. 

Пројекат је покренут почетком 2016. године и реализоваће се у потпуности до краја 2017. године у партнерству са Министарством државне управе и локалне самоуправе и Сталном конференцијом градова и општина. Укупан буџет овог пројекта износи два милиона евра и финансирају га Европска унија и Савет Европе.