utorak, 21. novembar 2017.

Beograd među opštinama u projektu koji finansira Savet Evrope i EU

Savet Evrope  i  Evropska unija prepoznali su izazove sa kojima se u svom razvoju suočavaju lokalne samouprave u Republici Srbiji i podržali su Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u pokretanju i sprovođenju projekta „Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi”.  Opšti cilj projekta je poboljšanje delotvornosti i administrativnih kapaciteta jedinica lokalne samouprave kroz uspostavljanje profesionalnog sistema obuke i unapređenje funkcije upravljanja ljudskim resursima radi većeg stepena efikasnosti i zadovoljstva građana radom lokalnih samouprava. 
Savet Evrope sproveo je konkurs, gde je od 92 prijavljene gradske i opštinske uprave, izdvojio 20 pilot opština – Bač, Beograd, Bujanovac, Čačak, Kragujevac, Kraljevo, Loznica, Medveđa, Niš, Novi Sad, Pančevo, Pirot, Raška, Savski venac, Smederevo, Stari grad, Svrljig, Trstenik, Valjevo, Zrenjanin – u kojima se sprovodi paket podrške za unapređenje funkcije   upravljanja ljudskim resursima. U tim opštinama su implementirani posebni paketi konsultantske podrške. 

Sprovedene su brojne aktivnosti. Tako su opštine i gradovi usvojili politike upravljanja ljudskim resursima, održan je set obuka za zaposlene iz oblasti upravljanja ljudskim resursima, a unapređeni su i pravilnici o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta i druga relevantna dokumenta. Opštine i gradovi su po prvi put krenuli u proces analize potreba za stručnim usavršavanjem i planiranje razvoja kapaciteta zaposlenih. 

Projekat je pokrenut početkom 2016. godine i realizovaće se u potpunosti do kraja 2017. godine u partnerstvu sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i Stalnom konferencijom gradova i opština. Ukupan budžet ovog projekta iznosi dva miliona evra i finansiraju ga Evropska unija i Savet Evrope.