среда, 6. децембар 2017.

Весић: Уређење града и решавање инфраструктурних проблема – за бољи квалитет живота људи

Градски менаџер Горан Весић осврнуо се данас на протеклу годину, оцењујући да градска власт може да буде задовољна јер је остварила циљеве које је себи задала. Он је гостујући на Студију Б подсетио да је први циљ био да се почне са уређењем Београда, што се заиста и ради, а потом и да се почне с решавањем нагомиланих инфраструктурних проблема, док је трећи циљ, који је свакако био најважнији, да се побољша квалитет живота људи, нарочито у рубним деловима града. 

– Мислим да смо много тога урадили због чега сам срећан и задовољан. Успели смо да Београд променимо и истовремено побољшамо квалитет живота људи. У граду данас имамо више од 1.200 градилишта, а до краја године очекује се број издатих грађевинских дозвола за скоро милион квадрата. То је било незамисливо до пре само неколико година – навео је Весић.

Све то утиче на број туриста и знатно већу зараду од туризма, али и на нова радна места јер када се „ради и гради” она се увећавају, додао је Весић.

– Свака политика је добра само ако је добра за људе, то јест ако људи живе у бољој земљи и граду. Суштина те политике јесте једнака развијеност приградских општина и центра града. Од 2009. до 2013. посредством Дирекције за грађевинско земљиште, град је у све приградске општине уложио око 400 милиона динара. У протекле три и по године уложено је милијарду и 250 милиона динара. Сви у граду смо сложни око тога да нема доброг развоја града све дотле док сви грађани немају воду, канализацију, пут, јавни превоз, примарну здравствену заштиту и док приградске општине не достигну степен развоја централног градског дела  – рекао је Весић.

„Београд на води” је вредан три и по милијарди евра, подсетио је Весић, и напоменуо да би се за ту инвестицију отимао сваки град у Европи. То је пројекат „европске величине и вредности”, оценио је градски менаџер. 

Он је додао да је Београд једини космополитски град на Балкану, да има посебан дух, те да је град који даје шансу да покажете шта знате.