четвртак, 7. децембар 2017.

Весић: Учешће грађана у пројектима побошљава квалитет живота у Београду

Пројекат „Да се ради и гради по твом” има за циљ да се грађани укључе у процес одлучивања у граду, истакао је градски менаџер Горан Весић, гостујући у емисији „Свитање” на ТВ Пинк. 

– Ми покушавамо да грађане што више укључимо у одлучивање, а са тим смо кренули прошле године на Врачару, где смо имали акцију под називом „Врачарске идеје” и предлоге грађана укључили у буџет. Један од таквих пројеката је и онај који води градски урбаниста Милутин Фолић, а који ми називамо „народни урбанизам” и чија је суштина да где год се нешто уређује, урбани џеп или било која зелена површина, ми грађане који живе у околним зградама преко анкетног листића питамо за мишљење. Тако смо урадили Сквер Моме Капора и друге, и тако смо дошли и до акције „Да се ради и гради по твом” – казао је Горан Весић.

Он је истакао да ће грађани моћи да партиципирају у одлучивању путем апликације „Беоком сервиса” и анкетних листића у општинама, где ће моћи да дају своје предлоге о реализацији пројеката које сматрају важним за цео град и општину у којој живе. 

– Град је издвојио 200 милиона динара за пројекте, а градске општине имају обавезу да издвоје по 10 милиона динара. То је урадило 15 градских општина, све сем Новог Београда и Старог града. Ове општине иначе не учествују ни у једној градској акцији и надамо се да ће се и оне укључити, а град је издвојио средства за пројекте на свим градским општинама. Када се пројекти дефинишу, тада ће грађани преко апликације „Беокома” моћи да гласају и они пројекти који буду добили највише гласова биће и спроведени – казао је градски менаџер.

Он је истакао да су досадашње акције показале да су у питању углавном пројекти који могу да побољшају квалитет живота, попут реконструкције паркова и зелених површина и позвао грађане да се укључе у акцију која ће бити транспарентна и која ће омогућити суграђанима да прате како се троши новац из градског буџета.

Весић је демантовао да фонтана на Славији има „музичког уредника”, подсетивши да је сам пројекат изградње фонтане постојао још за време бивше градске власти, као и да је изградња коштала много мање него што је претходна градска власт планирала.

Говорећи о идејном пројекту Старог савског моста, Весић је казао да процењена вредност износи 48 милиона динара. 

– Пре неколико месеци изабрали смо идејно решење и сада је на реду идејни пројекат. Посао треба да се заврши за девет месеци, након чега следи добијање локацијске дозволе и тендер за извођење и пројектовање самог моста. Стари савски мост биће репариран и, уз сагласност грађана, постављен као пешачко-бициклистички мост, а на његовом месту добићемо нови мост са две трамвајске пруге, четири аутомобилске траке, пешачком и бициклистичком стазом. На месту где будући мост буде излазио код садашње аутобуске станице почињаће тунел који ће спајати Саву и Дунав и излазити у равни Панчевачког моста – казао је градски менаџер.

Весић је истакао да ће град и у будућности наставити да се изграђује, подсетивши да се тренутно у Београду налази 1.200 градилишта, да су у току уређивања фасада и нових пешачких зона.

Говорећи о предстојећој зимској сезони, градски менаџер подсетио је да ЈКП „Београд-пут” одржава 2.480 километара улица, од чега је 1.800 километара у првом приоритету. 

– Те улице морају бити очишћене у року од  четири сата од престанка падавина јер њима иде јавни превоз. Потом су ту и улице другог приоритета, 1.009 улица у дужини од 700 километара и морамо признати да су то људи који су хероји града и који свој посао обављају веома добро – рекао је Горан Весић, подсетивши да је Београд један од ретких европских градова који чисте снег на овај начин.