понедељак, 18. децембар 2017.

Риба на београдским пијацама здрава и безбедна

Још један доказ да се на београдским пијацама продаје здрава и квалитетна риба пристигла је од Научног института за ветеринарство Србије. Током претходне недеље „Градске пијаце” наручиле су комерцијалну анализу здравствене исправности речне и морске рибе. Узорковање шарана, пастрмке, беле рибе, смуђа, бабушке, кечиге, тостолобика, ослића и папалине, методом случајног узорка, обављено је током претходне недеље, уочи највеће посне српске славе – Никољдана. 

Испитивање рибе на присуство тешких метала, паразита и биохемијске супстанце хистамина обавио је Научни институт за ветиринарство Србије и потврдио да је риба са београдских пијаца у потпуности исправна и да испуњава све услове у складу са Правилником о општим и посебним условима хигијене хране у било којој фази производње, прераде и промета. 

„Градске пијаце” и даље представљају једину малопродајну тржишну институцију у Србији која спроводи мониторинг програм, радећи преко 650 различитих анализа на више од 170 производа годишње. Ценећи интересе грађана Београда и пословних партнера, пред новогодишње и божићне празнике „Градске пијаце” обавиће и пети круг анализе намирница, односно здравствене безбедности млечних, сувомеснатих производа, као и свежег меса.