среда, 21. фебруар 2018.

На Сајму туризма и Секретаријат за привреду

На јубиларном, 40. Међународном сајму туризма од 22. до 25. фебруара на Београдском сајму заједно са Туристичком организацијом Београда и градским општинама, своје активности представиће и Секретаријат за привреду.

Према речима Милинка Величковића, секретара за привреду, овај секретаријат ће у оквиру штанда Београда промовисати активности на развоју туризма, обогаћивању туристичке понуде Београда и туристичке атрактивности Београда, као и активности на подстицању категоризације и промоције категоризованих угоститељских објеката за смештај (куће, апартмани, собе и сеоска туристичка домаћинства) који доприносе разноврсности укупне смештајне понуде града Београда и друго. Секретаријат за привреду ће представити и два пројекта која је суфинансирао у 2017. години. Посебна атракција биће Photo point за фотографисање са античком богињом Хекатом и Виртуелни кутак за виртуелну шетњу кроз атракције Београда помоћу ВР наочара. 

– У сарадњи са градским општинама Врачар, Савски венац, Чукарица, Сурчин, Гроцка, Земун, Раковица, Младеновац, Лазаревац, Вождовац, Барајево и друге, а у оквиру заједничког наступа на штанду града Београда и на посебним штандовима општина  (Савски венац, Земун, Раковица, Младеновац, Барајево) биће представљен део разноликог наслеђа, угоститељске и туристичке понуде у циљу популаризације туристички атрактивних потенцијала, манифестације и догађаји који могу анимирати и окупити, пре свега, домаће становништво и посетиоце, подстаћи излете, боравак и викенде на руралном подручју и показати нека од места где још нисте били у Београду – рекао је Величковић. 

Он је истакао да Секретаријат за привреду има и традиционално добру сарадњу са Удружењем туристичких водича Србије, па ће туристички водичи у недељу, 25. фебруара, грађанима поклонити бесплатно разгледање Кнез Михаилове улице, Ташмајданског парка, Врачарског платоа, Савамале и друго.

Градски секретар је истакао да Грaд Бeoгрaд остварује значајан рaст туристичког промета и свe сe боље пoзициoнирa нa туристичкoj мaпи Eврoпe и свeтa. У 2017. години, према подацима Секретаријата за управу – Сектора статистике, Београд је посетило 1.0247.27 туриста, од чега 18 одсто више иностраних у односу на прошлу годину. Туристи су највише боравили у хотелима. По подацима Министарства трговине, туризма и телекомуникација које издаје решења о категоризацији хотела, у Београду има 97 хотела, што је за преко 30 хотела више у односу на 2014. годину. У порасту је и понуда приватног смештаја, као и остварених ноћења и броја гостију који у престоницу долазе крузерима.