sreda, 21. februar 2018.

Na Sajmu turizma i Sekretarijat za privredu

Na jubilarnom, 40. Međunarodnom sajmu turizma od 22. do 25. februara na Beogradskom sajmu zajedno sa Turističkom organizacijom Beograda i gradskim opštinama, svoje aktivnosti predstaviće i Sekretarijat za privredu.

Prema rečima Milinka Veličkovića, sekretara za privredu, ovaj sekretarijat će u okviru štanda Beograda promovisati aktivnosti na razvoju turizma, obogaćivanju turističke ponude Beograda i turističke atraktivnosti Beograda, kao i aktivnosti na podsticanju kategorizacije i promocije kategorizovanih ugostiteljskih objekata za smeštaj (kuće, apartmani, sobe i seoska turistička domaćinstva) koji doprinose raznovrsnosti ukupne smeštajne ponude grada Beograda i drugo. Sekretarijat za privredu će predstaviti i dva projekta koja je sufinansirao u 2017. godini. Posebna atrakcija biće Photo point za fotografisanje sa antičkom boginjom Hekatom i Virtuelni kutak za virtuelnu šetnju kroz atrakcije Beograda pomoću VR naočara. 

– U saradnji sa gradskim opštinama Vračar, Savski venac, Čukarica, Surčin, Grocka, Zemun, Rakovica, Mladenovac, Lazarevac, Voždovac, Barajevo i druge, a u okviru zajedničkog nastupa na štandu grada Beograda i na posebnim štandovima opština  (Savski venac, Zemun, Rakovica, Mladenovac, Barajevo) biće predstavljen deo raznolikog nasleđa, ugostiteljske i turističke ponude u cilju popularizacije turistički atraktivnih potencijala, manifestacije i događaji koji mogu animirati i okupiti, pre svega, domaće stanovništvo i posetioce, podstaći izlete, boravak i vikende na ruralnom području i pokazati neka od mesta gde još niste bili u Beogradu – rekao je Veličković. 

On je istakao da Sekretarijat za privredu ima i tradicionalno dobru saradnju sa Udruženjem turističkih vodiča Srbije, pa će turistički vodiči u nedelju, 25. februara, građanima pokloniti besplatno razgledanje Knez Mihailove ulice, Tašmajdanskog parka, Vračarskog platoa, Savamale i drugo.

Gradski sekretar je istakao da Grad Beograd ostvaruje značajan rast turističkog prometa i sve se bolje pozicionira na turističkoj mapi Evrope i sveta. U 2017. godini, prema podacima Sekretarijata za upravu – Sektora statistike, Beograd je posetilo 1.0247.27 turista, od čega 18 odsto više inostranih u odnosu na prošlu godinu. Turisti su najviše boravili u hotelima. Po podacima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija koje izdaje rešenja o kategorizaciji hotela, u Beogradu ima 97 hotela, što je za preko 30 hotela više u odnosu na 2014. godinu. U porastu je i ponuda privatnog smeštaja, kao i ostvarenih noćenja i broja gostiju koji u prestonicu dolaze kruzerima.