четвртак, 22. фебруар 2018.

Мали: Београд је постао туристичка престоница овог дела Европе

Београд је прошле године од туризма зарадио више од 750 милиона евра, уз више од милион гостију и преко два милиона ноћења, што представља рекорд, док у 2018. години очекујемо да приход од туризма достигне милијарду евра. То је циљ који ћемо достићи јер је Београд постао туристичка престоница овог дела Европе – рекао је градоначелник Синиша Мали обраћајући се на отварању Међународног сајма туризма.

Он је додао да се из недеље у недељу повећава број страних туриста који долазе у Београд, а да посебно радује број хотела који је у константном порасту.

– У нашем граду је 2014. године било 67 хотела, док их данас има 95. Наредне недеље се отвара „Хилтон”, долази нам први хотел „Акор”, а граде се „Сент Риџис” и „W” хотели. Опште је познато да су улагања у хотелијерство дугорочна, а убрзано растући број хотела у Београду доказ је да инвеститори верују у бољу будућност Београда и Србије. За нас је прошле године од изузетне важности била директна авионска линија до Пекинга, која је заједно са летом за Њујорк позиционирала Београд као регионални центар – истакао је градоначелник.

Према његовим речима, Београд има велики потенцијал и када је наутички туризам у питању, будући да у београдску луку пристаје све више туристичких бродова.

– То су сјајне ствари које нам дају за право да будемо оптимисти и за 2018. годину. Ипак, пуно посла је пред нама и ове године ћемо уређивати Београд као никада пре. Током 2018. године почеће изградња гондоле која ће повезивати Калемегдан и парк Ушће, у којем ће бити постављен и велики панорамски точак. Уређујемо фасаде, проширујемо пешачке зоне, улепшавамо град како би привлачио још већи број туриста, а уједно био боље и квалитетније место за живот свих Београђана. Од туризма живи десетине хиљада наших суграђана, а иста привредна грана уједно врши најбољу промоцију Београда и Србије. Туризам и ИТ сектор су будућност Београда и Србије. Све то не би било могуће без политичке и економске стабилности, за шта је заслужна мудра политика председника Александра Вучића – рекао је Мали.

Он је додао да је Србија фактор мира и стабилности у региону, као и да се туристи овде осећају безбедно, што представља додатну обавезу када је рад на унапређењу туризма у питању и захвалио председници Владе Републике Србије Ани Брнабић и министру туризма Расиму Љаjићу, који су урадили много тога да се ова запостављена привредна грана опорави и развије.

Градоначелник и премијерка Ана Брнабић су након свечаног отварања обишли штандове Туристичке организације Београда, Туристичке организације Србије и Привредне коморе Србије.

Председница Владе РС истакла је да је пoвeћaњe брoja стрaних туристa зa 17 oдстo вeликa ствaр, као и да je у 2017. гoдини у Србиjи зa oсaм oдстo пoвeћaн и брoj дoмaћих туристa.

– Укупaн брoj туристa je пoвeћaн зa 12 oдстo, дoк je дeвизни прилив oд туризмa пoрaстao зa 13 одсто и прeмaшиo милиjaрду и 100 милиoнa eврa. Кaдa свe тo узмeмo у oбзир, jaснo je дa je туризaм jeднa oд нajзнaчajниjих приврeдних грaнa у Србиjи – истакла је Ана Брнабић.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је да је у туристичком смислу диван осећај стално говорити да је година за нама била рекордна.

– Направили смо веома значајне кораке у ребрендирању Србије као туристичке дестинације. Тај посао није завршен, али процес иде у добром смеру. Влада Републике Србије је туризам препознала као приоритетну привредну грану која доприноси економском опоравку земље – закључио је Љајић.

Догађају су присуствовали заменик градоначелника Андреја Младеновић, главни градски урбаниста Милутин Фолић, секретарка за информисање Мирјана Павичић, секретарка за културу Ивона Јевтић, секретар за привреду Милинко Величковић, као и секретарка за финансије Јелена Танасковић.