četvrtak, 22. februar 2018.

Mali: Beograd je postao turistička prestonica ovog dela Evrope

Beograd je prošle godine od turizma zaradio više od 750 miliona evra, uz više od milion gostiju i preko dva miliona noćenja, što predstavlja rekord, dok u 2018. godini očekujemo da prihod od turizma dostigne milijardu evra. To je cilj koji ćemo dostići jer je Beograd postao turistička prestonica ovog dela Evrope – rekao je gradonačelnik Siniša Mali obraćajući se na otvaranju Međunarodnog sajma turizma.

On je dodao da se iz nedelje u nedelju povećava broj stranih turista koji dolaze u Beograd, a da posebno raduje broj hotela koji je u konstantnom porastu.

– U našem gradu je 2014. godine bilo 67 hotela, dok ih danas ima 95. Naredne nedelje se otvara „Hilton”, dolazi nam prvi hotel „Akor”, a grade se „Sent Ridžis” i „W” hoteli. Opšte je poznato da su ulaganja u hotelijerstvo dugoročna, a ubrzano rastući broj hotela u Beogradu dokaz je da investitori veruju u bolju budućnost Beograda i Srbije. Za nas je prošle godine od izuzetne važnosti bila direktna avionska linija do Pekinga, koja je zajedno sa letom za Njujork pozicionirala Beograd kao regionalni centar – istakao je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, Beograd ima veliki potencijal i kada je nautički turizam u pitanju, budući da u beogradsku luku pristaje sve više turističkih brodova.

– To su sjajne stvari koje nam daju za pravo da budemo optimisti i za 2018. godinu. Ipak, puno posla je pred nama i ove godine ćemo uređivati Beograd kao nikada pre. Tokom 2018. godine počeće izgradnja gondole koja će povezivati Kalemegdan i park Ušće, u kojem će biti postavljen i veliki panoramski točak. Uređujemo fasade, proširujemo pešačke zone, ulepšavamo grad kako bi privlačio još veći broj turista, a ujedno bio bolje i kvalitetnije mesto za život svih Beograđana. Od turizma živi desetine hiljada naših sugrađana, a ista privredna grana ujedno vrši najbolju promociju Beograda i Srbije. Turizam i IT sektor su budućnost Beograda i Srbije. Sve to ne bi bilo moguće bez političke i ekonomske stabilnosti, za šta je zaslužna mudra politika predsednika Aleksandra Vučića – rekao je Mali.

On je dodao da je Srbija faktor mira i stabilnosti u regionu, kao i da se turisti ovde osećaju bezbedno, što predstavlja dodatnu obavezu kada je rad na unapređenju turizma u pitanju i zahvalio predsednici Vlade Republike Srbije Ani Brnabić i ministru turizma Rasimu Ljajiću, koji su uradili mnogo toga da se ova zapostavljena privredna grana oporavi i razvije.

Gradonačelnik i premijerka Ana Brnabić su nakon svečanog otvaranja obišli štandove Turističke organizacije Beograda, Turističke organizacije Srbije i Privredne komore Srbije.

Predsednica Vlade RS istakla je da je povećanje broja stranih turista za 17 odsto velika stvar, kao i da je u 2017. godini u Srbiji za osam odsto povećan i broj domaćih turista.

– Ukupan broj turista je povećan za 12 odsto, dok je devizni priliv od turizma porastao za 13 odsto i premašio milijardu i 100 miliona evra. Kada sve to uzmemo u obzir, jasno je da je turizam jedna od najznačajnijih privrednih grana u Srbiji – istakla je Ana Brnabić.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da je u turističkom smislu divan osećaj stalno govoriti da je godina za nama bila rekordna.

– Napravili smo veoma značajne korake u rebrendiranju Srbije kao turističke destinacije. Taj posao nije završen, ali proces ide u dobrom smeru. Vlada Republike Srbije je turizam prepoznala kao prioritetnu privrednu granu koja doprinosi ekonomskom oporavku zemlje – zaključio je Ljajić.

Događaju su prisustvovali zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, glavni gradski urbanista Milutin Folić, sekretarka za informisanje Mirjana Pavičić, sekretarka za kulturu Ivona Jevtić, sekretar za privredu Milinko Veličković, kao i sekretarka za finansije Jelena Tanasković.