недеља, 4. март 2018.

ГИК: Излазност до 14 часова 28,08 одсто

Председник Градске изборне комисије Зоран Лукић одржао је другу конференцију за медије током данашњих избора, на којој је главна тема био пресек излазности бирача.

Лукић је истакао да је излазност до 14 часова на територији града Београда била нешто већа од 28 одсто.

– Излазност до 14 часова на територији града Београда била је 28,08 процената од укупног броја уписаних бирача. То значи да је данашња излазност мање-више иста као што је случај био на парламентарним изборима 2014. године – рекао је Лукић.

Одговарајући на новинарско питање о евентуалним неправилностима, а радило се о наводним паралелним евиденцијама бирача, фотографисању бирача, непоштовању процедуре контролног листића и вишеструком гласању, Лукић је рекао да једноставно није могуће да иста особа гласа више пута на различитим местима.

– Константно смо у контакту са нашим координаторима на терену. Чланови ГИК-а контролишу и надзиру изборе, а до сада од њих нисмо добили информације о битнијим неправилностима. Претпостављам да свака странка води своју евиденцију излазности, али требало би знати и да на сваком бирачком месту постоји око 40 чланова бирачког одбора и веома је тешко и неко од њих би морао да уочи велике неправилности. Када је реч о наводном накнадном убацивању контролног листића, такву информацију бисмо сигурно добили најкасније јутрос у 7 сати и један минут. Контролни листић се у кутију убацује пре печаћења, пред првим бирачем који стигне на гласање и који потписује контролни листић, односно констатује да је бирачка кутија празна – рекао је Лукић.

Према његовим речима, вишеструко гласање је практично и теоријски немогуће.

– Јединствени бирачки списак ажурира све податке и није могуће да неко буде у евиденцији на више бирачких места. Сваком бирачу се пре гласања проверава да ли на корену десне шаке има трагове спреја којим је попрскан уколико је гласао на другом месту. Не могу да замислим ситуацију у којој 40 чланова бирачког одбора дозволи некоме да гласа два пута – додао је Лукић.

Он је додао да је излазност по општинама прилично уједначена.

– Излазност је незнатно већа у Лазаревцу, док је на Палилули најмања, али такође је у питању разлика која није значајна – закључио је Лукић.