среда, 7. март 2018.

Весић: Нови реквизити за децу у дворишту вртића „Звончићи”

Градски менаџер Горан Весић и чланица Градског већа Тања Поповић обишли су данас вртић „Звончићи” на Новом Београду у чијем су дворишту постављени нови реквизити за децу и гумена подлога.

Весић је рекао да су две друштвено одговорне компаније урадиле ово дечје игралиште, односно обезбедиле новац за реквизите.

– Пре годину дана разговарао сам са директорком о проблемима које имају вртићи на Новом Београду и тада сам сазнао да овај вртић има велико двориште, али да нема реквизите. Ми улажемо много у вртиће и покушавамо да их осавременимо, али некада нема довољно новца да се све уреди из буџета, тако да сам замолио две компније да дају своју донацију и ураде дечје игралиште – истакао је Весић.

Он је захвалио компанијама „Телекомуникација” и „Интерградња коп” које су, како је навео, одвојиле део своје зараде како би инвестирале у децу.

– Управо је ово пример на који би требало да се угледају и друге компнаније. Не могу све да ураде ни родитељи, нити држава. Они који послују на тржишту требало би да део своје зараде одвоје за нешто што је друштвено корисно, а боље улагање од оног у децу не постоји. Има још вртића који имају сличне потребе и наставићемо да то радимо и у другим објектима – објаснио је градски менаџер.

Према његовим речима, у Београду сада има 71.000 деце у вртићима, а  пре четири године их је било 47.500. Тренутно има око 3.500 деце на чекању, а пре четири године их је било око 10.000.

– Тај број од 3.500 је такође велики и наш план је да у наредном периоду ниједно дете не буде више на листи чекања. Трудићемо да се да кроз изградњу наших вртића, кроз јавно-приватна партнерства и приватне вртиће, које град такође субвенционише, обезбедимо довољно места за сву децу. Вртић нема само функцију игре и забаве, већ и функцију образовања – навео је Весић.

Он је подсетио да је урађена нова мрежа основних школа, а да ће то бити урађено и са средњим школама.

– Мрежа школа и вртића је направљена у Београду пре више десетина година и она више не прати стање на терену. У новој мрежи, део школских простора који су празни претворићемо у вртиће, а вртиће ћемо градити тамо где има потребе и где има деце – прецизирао је Весић.

Директорка ПУ „11. април” Мирјана Секулић захвалила је градском менаџеру јер је испунио обаћење и обезбедио донацију у рекордном року. Она је додала да су задовољени стандарди приликом уређења дворишта, те да ће на овај начин васпитачи сада бити у прилици да изводе квалитетнији обим делатности у том вртићу.