понедељак, 19. март 2018.

У Музеју града Београда од петка изложба фотографа Марија дел Курта

Амбасада Швајцарске у Београду и Музеј града Београда организују изложбу швајцарског фотографа Марија дел Курта „Путовање према...човековом озелењавању планете”. Изложба овог значајног аутора, који има дугогодишње уметничке везе са Србијом, биће отворена у петак, 23. марта, у 19 часова у Ресавској 40б. Реч је о причи у 300 слика са осмогодишњег дел Куртовог путовања по свету – од Јапана, Казахстана, Мадагаскара и Марока, до Мексика, Перуа, Таџикистана, Француске, Швајцарске, Србије и многих других земаља. 

Изложба је настала као реакција на развој „човечанства које се сувише удаљило од земље”. Овим пројектом уметник је хтео да прикаже један део дугачке историје односа између човека и биљака, као и да прича о уништавању животне средине, које је фактички већ почело, о прилагодљивости биљака, лепоти цвећа, о великој спретности баштована, другачијем размишљању у градовима, елеганцији једног тучка, разгранавању стабала и друго. Путујући по свету, Марио дел Курто је фотографисао радничке вртове, ботаничке баште, градске призоре, непоновљиве сцене и ботаничарске истраживачке лабораторије.

Изложба „Путовање према...човековом озелењавању планете” биће отворена до 29. априла у Музеју града Београда у Ресавској 40б. Радно време музеја је од 11 до 19 часова, сваког дана, осим понедељка, а улаз је слободан. Изложба је део програма манифестације „Дани Београда”, која се сваке године одржава од 16. до 19. априла.