ponedeljak, 19. mart 2018.

U Muzeju grada Beograda od petka izložba fotografa Marija del Kurta

Ambasada Švajcarske u Beogradu i Muzej grada Beograda organizuju izložbu švajcarskog fotografa Marija del Kurta „Putovanje prema...čovekovom ozelenjavanju planete”. Izložba ovog značajnog autora, koji ima dugogodišnje umetničke veze sa Srbijom, biće otvorena u petak, 23. marta, u 19 časova u Resavskoj 40b. Reč je o priči u 300 slika sa osmogodišnjeg del Kurtovog putovanja po svetu – od Japana, Kazahstana, Madagaskara i Maroka, do Meksika, Perua, Tadžikistana, Francuske, Švajcarske, Srbije i mnogih drugih zemalja. 

Izložba je nastala kao reakcija na razvoj „čovečanstva koje se suviše udaljilo od zemlje”. Ovim projektom umetnik je hteo da prikaže jedan deo dugačke istorije odnosa između čoveka i biljaka, kao i da priča o uništavanju životne sredine, koje je faktički već počelo, o prilagodljivosti biljaka, lepoti cveća, o velikoj spretnosti baštovana, drugačijem razmišljanju u gradovima, eleganciji jednog tučka, razgranavanju stabala i drugo. Putujući po svetu, Mario del Kurto je fotografisao radničke vrtove, botaničke bašte, gradske prizore, neponovljive scene i botaničarske istraživačke laboratorije.

Izložba „Putovanje prema...čovekovom ozelenjavanju planete” biće otvorena do 29. aprila u Muzeju grada Beograda u Resavskoj 40b. Radno vreme muzeja je od 11 do 19 časova, svakog dana, osim ponedeljka, a ulaz je slobodan. Izložba je deo programa manifestacije „Dani Beograda”, koja se svake godine održava od 16. do 19. aprila.