среда, 21. март 2018.

Весић: Рестaурација Споменика захвалности Француској до 10. августа

Градски менаџер Горан Весић и амбасадор Републике Француске Федерик Мондолини разговарали су данас о сарадњи Града Београда са институцијама Републике Француске.

Заједнички је констатовано да је рестаурација Споменика захвалности, која је у току и која се заједнички финансира средствима влада Француске и Србије, важан симболични гест у години када славимо сто година од завршетка Великог рата у коме су две земље исковале нераскидиво заједништво и пријатељство. 

Менаџер Весић обавестио је амбадсадора Мондолинија да ће реастуарација Споменика захвалности Француској бити завршена до 10. августа ове године. Он је изразио задовољство што су француске компаније последње две године све присутније у Београду у оквиру великих пројеката и посебно издвојио компанију „Суез”, која ће управљати депонијом комуналног отпада Винча, и „Ванси”, која ће управљати Аеродромом „Никола Тесла”. 

– Вредност инвестиција компанија „Суез” и „Ванси” у Београду је преко 1,8 милијарди евра. На тржишту Београда присутне су и друге француске компаније, а улога Француске у пројектовању београдског метроа је веома важна. Наредне године биће период великих улагања у инфраструктуру града Београда јер нас осим метроа очекује изградња два мoста, два тунела, завршетак обилазнице око града, као и наставак изградње унутрашњих саобраћајних обилазница, тако да позивам француске компаније да учествују у овим пословима – поручио је Весић.

Констатовано је да је у порасту сарадња Београда са Републиком Француском у области културе, а посебно је наглашено да ће девет савремених француских уметника учествовати на овогодишњем Октобарском салону, као и да ће ове године бити обновљена традиционална сарадња Монмартра и Скадарлије са догађајима који ће бити организовани у Београду и Паризу.

У делегацији Београда са градским менаџером Весићем били су Ивона Јевтић, градска секретарка за културу, Оливера Вучковић, в.д. директора Завода за заштиту споменика културе града Београда, Петар Андријашевић, директор ЈП „Београдска тврђава” и Исидора Бурић, координаторка.