sreda, 21. mart 2018.

Vesić: Restauracija Spomenika zahvalnosti Francuskoj do 10. avgusta

Gradski menadžer Goran Vesić i ambasador Republike Francuske Federik Mondolini razgovarali su danas o saradnji Grada Beograda sa institucijama Republike Francuske.

Zajednički je konstatovano da je restauracija Spomenika zahvalnosti, koja je u toku i koja se zajednički finansira sredstvima vlada Francuske i Srbije, važan simbolični gest u godini kada slavimo sto godina od završetka Velikog rata u kome su dve zemlje iskovale neraskidivo zajedništvo i prijateljstvo. 

Menadžer Vesić obavestio je ambadsadora Mondolinija da će reastuaracija Spomenika zahvalnosti Francuskoj biti završena do 10. avgusta ove godine. On je izrazio zadovoljstvo što su francuske kompanije poslednje dve godine sve prisutnije u Beogradu u okviru velikih projekata i posebno izdvojio kompaniju „Suez”, koja će upravljati deponijom komunalnog otpada Vinča, i „Vansi”, koja će upravljati Aerodromom „Nikola Tesla”. 

– Vrednost investicija kompanija „Suez” i „Vansi” u Beogradu je preko 1,8 milijardi evra. Na tržištu Beograda prisutne su i druge francuske kompanije, a uloga Francuske u projektovanju beogradskog metroa je veoma važna. Naredne godine biće period velikih ulaganja u infrastrukturu grada Beograda jer nas osim metroa očekuje izgradnja dva mosta, dva tunela, završetak obilaznice oko grada, kao i nastavak izgradnje unutrašnjih saobraćajnih obilaznica, tako da pozivam francuske kompanije da učestvuju u ovim poslovima – poručio je Vesić.

Konstatovano je da je u porastu saradnja Beograda sa Republikom Francuskom u oblasti kulture, a posebno je naglašeno da će devet savremenih francuskih umetnika učestvovati na ovogodišnjem Oktobarskom salonu, kao i da će ove godine biti obnovljena tradicionalna saradnja Monmartra i Skadarlije sa događajima koji će biti organizovani u Beogradu i Parizu.

U delegaciji Beograda sa gradskim menadžerom Vesićem bili su Ivona Jevtić, gradska sekretarka za kulturu, Olivera Vučković, v.d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Petar Andrijašević, direktor JP „Beogradska tvrđava” i Isidora Burić, koordinatorka.