четвртак, 22. март 2018.

Младеновић: Потез код Куле Небојша под контролом

Ситуација код Куле Небојша je под контролом и није драматична. Тај део је испод нивоа Саве и када дође до редовне одбране од поплава, што је нешто преко 500 центиметара, долази до изливања, поручио је заменик градоначелника Андреја Младеновић гостујући на Студију Б.

– То је најнижи део и најкритичнија тачка у смислу увођења режима ванредне одбране од поплава. Ми смо већ од понедељка апеловали на суграђане да не паркирају своја возила у том делу јер очекујемо да ће он бити благо поплављен. Тако ћемо морати да затворимо улаз за возила и за пешаке. Пратимо ситуацију и данас ћемо увести ванредну одбрану од поплава. „Србијаводе” уводе редовну одбрану од поплава на целом потезу Саве у централном делу Београда. Сава расте умерено и прећи ће 500 центиметара током сутрашњег дана – истакао је Младеновић и додао да ће сутра бити постављене преграде код Куле Небојша, а да су џакови стављени јуче.

Према његовим речима, то је уобичајено за ово доба године, тако да нису изразито ванредне околности што се тиче Дунава и Саве и водотокова првог реда на територији Београда. 

– Пратимо и водостаје на рекама које се уливају у Саву и Дунав јер је важно имати и те информације. За нас у Београду је посебно важан Колубраски слив. Тај слив је веома компликован и више од 3.400 километара слива је тешко одбранити, али 2014. године су биле околности које до тада нису забележене у смислу количине и концентрације падавина. Ова ситуација сада не личи нимало на тај период – нагласио је Младеновић.

Из Хидроелектране „Ђердап” пуштено је доста воде тако да је Дунав у благом опадању и може да прими доста воде која долази из Саве, Мораве и других река, навео је Младеновић и поновио да је стање редовно и да нема већих проблема. 

– Што се тиче водотокова другог реда, очекујемо стабилно стање. Прошле седмице смо обишли неколико критичних тачака и предузете су одређене радње. Ми имамо близу 200 потока, поточића, речица на ширем подручју Београда, а у централном делу 43 водотока другог реда. Они изазивају највећи проблем јер су брзи, али када их погледате, не можете ни да претпоставите да могу изазвати проблем. Када дође до падавина и када је више дана заредом засићена земља и не може да прими падавине, онда долази до проблема – објаснио је Младеновић. 

Како је истакао, следеће недеље се очекује веће отапање снега у узводном делу Дунава, што ће довести до пораста водостаја, али то се дешаве сваке године. 

– Оно што може представљати проблем за нашу земљу су добро утврђени насипи у узводном току Дунава, али ми смо спремни и Ђердапска брана је у стању да испусти потребну количину воде. Београд у овом тренутку и са оваквом временском прогнозом неће имати проблема, пратимо ситуацију и спремни смо да реагујемо. Највећи проблем су нам водотокови другог реда и њихово запушавање отпадом. „Београдводе” стално контролишу и одржавају водотокове, али тај проблем ипак постоји. Зато позивам суграђане да када примете такве ситуације, међу којима су и нелегална градња мостића и разних препрека, пријаве проблем градској инспекцији или „Беоком сервису” како бисмо могли да реагујемо на време и спречимо изливања, материјалну штету, а понекад чак и људске жртве – каже Андреја Младеновић. 

Говорећи о снежним падавинама које су најављене за данас и сутра, он је истакао да се ЈКП „Београд-пут” налази у трећем степену приправности.

– Према проценама очекује се до десет центиметара снега. Зато апелујем на наше суграђане да користе јавни превоз и не крећу својим аутомобилима уколико немају зимске гуме. Урадићемо све да не буде већих застоја и да градски превоз функционише нормално – истакао је Андреја Младеновић.