четвртак, 29. март 2018.

Весић: Велики инфраструктурни пројекти, али и очување животне средине

Градски менаџер Горан Весић обишао је данас радове на измештању дела расадника на углу Улице Пере Велимировића и Булевара патријарха Павла који су неопходни како би се наставило измештање Топчидерске реке, што је прва фаза реконструкције Булевара патријарха Павла у Раковици.

Весић је рекао да је ово доказ да Град Београд води рачуна о заштити животне средине и пошумљавању. 

– У близини корита Топчидерске реке је око стотину стабала, која су посадиле „Србијашуме”, и пре него што наставимо радове, одлучили смо да их „Зеленило – Београд” ископа, и она која су здрава, а већина јесу, пресади на нову локацију. На овај начин неће бити уништена стабла – нагласио је Весић.

Према његовим речима, управо на месту одакле се ваде саднице налази се будућа траса Топчидерске реке, јер ће њено корито бити измештено.

– Тај пројекат је започет пре око месец дана и вредан је више од 220 милиона динара. Топчидерска река се измешта за око 20 метара, каљави поток ће бити зацевљен у дужини од око 100 метара, урадићемо нови мост у Улици Пере Велимировића који ту улицу повезује са Булеваром патријарха Павла. Све се то ради како бисмо омогућили да се тај булевар прошири. Он ће повезивати Раковицу са Мостом на Ади и омогући ће грађанима ове општине да брже стигну до тог моста, али ће бити и део спољне магистралне тангенте, која ће повезати Мост на Ади са новим мостом на Ади Хуји. То ће бити једна од унутрашњих заобилазница у Београду – објаснио је Весић и додао да се по завршетку овог пројекта, постављања шина и завршетка тунела испод Топчидера, може рећи да је Мост на Ади завршен.

То је велики посао и огроман инфраструктурни пројекат који показује да Мост на Ади још увек није завршен, навео је градски менаџер и додао да још увек нема свих приступних саобраћајница и грађани овог дела града не могу да приступе том мосту како треба.

Градски менаџер је подсетио да је прошле године „Зеленило – Београд” засадило пет хиљада стабала на територији града и нагласио да је у плану да ове године буде засађено још толико.

– План је да у наредних петнаест година Београд има 30 одсто територије под шумом, што је велики проценат. И убудуће ћемо се трудити да сачувамо свако стабло јер је веома важно да се одговорно односимо према сваком стаблу, а да истовремено омогућавамо реализацију пројеката – навео је Весић.

Директор ЈКП „Зеленило – Београд” Слободан Станојевић рекао је да ће све од биљног фонда из тог дела расадника, што може, бити пресађено. За ту намену, додао је, опредељена је лева обала Саве, између „Газелеֲ” старог трамвајског моста. 

– То је још један допринос очувању животне средине, али и доказ синергије градских предузећа – навео је Станојевић.
Догађају је присуствовао и председник општине Раковица Владан Коцић.