понедељак, 16. април 2018.

Никодијевић положио венац на спомен-обележје на Калемегдану

Председник Скупштине града Никола Никодијевић положио је данас венац на спомен-обележје на Калемегдану, на месту где је кнез Михаило Обреновић добио кључеве града од последњег турског команданта Али Риза-паше после чега је Београд поново постао српски град, чиме су данас отпочели „Дани Београда”.

У свечаној поворци коју је до спомен-обележја предводио оркестар Министарства унутрашњих послова били су поред председника скупштине града, заменик градоначелника Андреја Младеновић, градска секретарка за културу Ивона Јевтић, в. д секретара за  послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш, подсекретар за информисање Борис Јовановић, директор ЈП „Београдска тврђава” Петар Андријашевић и многобројни грађани. 

– Манифестацију „Дани Београда” обележавамо низом манифестација. У Београду живи и ради више од два милиона људи. Добитници Награде града Београда су најбољи међу најбољима, а њихова имена биће саопштена на свечаној седници Скупштине града. Награда се додељује из 25 области и свакако није било лако изабрати најбоље – рекао је Никодијевић.

Он је додао да је манифестација „Дани Београда” већ постала традиционална и да је грађани као такву препознају.

– Обележавамо датуме који су мењали историју и Београда и Србије, од 878. године када се први пут спомиње писано име Београда до 1867. године када је после вишевековне окупације Београд поново враћен под српску власт. Ово су датуми на које Београђани треба да буду поносни, јер наш град има бурну историју и велики број историјских догађаја које треба да памтимо и обележавамо. Задатак свих нас је да, достојни својих предака, стварамо једну бољу будућност. Желимо да овај град буде права европска метропола, град у коме ће се живети и радити и који ће волети подједнако и Београђани и они који сврате у њега – рекао је Никодијевић и позвао суграђане да се заједно подсетимо традиције и историје нашег града.

Заменик градоначелника Андреја Младеновић рекао је да би требало да присуствујемо овом важном догађају, као и да га Београд обележава већ 16 година. 

– Веома смо поносни што на овом месту можемо да прикажемо како је све то изгледало, а Београђани ће имати прилику да се за ова четири дана упознају са многим историјским догађајима, учествују у многобројним програмима и турама по Београдској тврђави, као и да посете културне установе које ће овом приликом отворити своја врата – рекао је Младеновић.  

Након полагања венаца глумци су извели сценску реконструкцију примопредаје кључева града. Свечаност је завршена почасном паљбом, колом кнеза Михаила и колом мајора Гавриловића која су повели чланови Клуба љубитеља плеса.