четвртак, 19. април 2018.

Отворена манифестација „Дечје београдско пролеће”

Градоначелник Београда Синиша Мали присуствовао је данас свечаном отварању манифестације „Дечје београдско пролеће”, која се одржава трећу годину заредом откад је обновљена 2016. Он је том приликом истакао да је ова манифестација једна од најлепших у главном граду јер окупља велик број деце, која се у обновљеном Дечјем културном центру друже и одрастају уз нове лепе песме. 

– Прошле године било их је једанаест, а ове за децу је компоновано још тринаест нових песама. Оне су наше највеће богатство јер су нас некада водиле да будемо бољи и успешнији људи, као што ће данас то чинити и за нашу децу и нове нараштаје. Те песме су симболи срећног детињства – рекао је Мали. 

Градоначелник је нагласио да је веома поносан на то што „Дечје београдско пролеће” поново живи, зато што је музика један од најважнијих фактора у здравом и срећном одрастању. Она, истакао је Мали, код деце развија емоције и учи их хуманости и племенитости.

Градоначелник је подсетио и да је Град Београд, осим Дечјег културног центра, реконструисао и Пионирски град, који су сада враћени деци. 

– Деца поново могу да уживају у овим просторима, да се у њима уче о правим вредностима и да стичу нова искуства и пријатељства – истакао је Мали.

Фестивал је ревијалног карактера, а заједно са децом Вуком Трнавцем и Марком Чанадијем, домаћин програма била је Леонтина Вукомановић.

На текстове легендарних песника за најмлађе – Љубивоја Ршумовића, Слободана Станишића, Владимира Андрића и других, музику су компоновали Војкан Борисављевић, Радослав Граић, Владимир Граић, Раде Радивојевић, Александар Локнер, Миња Субота, Дејан Петровић, Ивана Петерс, Мари Мари, Растко Аксентијевић, Дејан Петковић, Нена Лековић и Ана Бочек. 

Нове нумере изводе Сергеј Ћетковић, Бранко Коцкица, Иван Босиљчић, Ивана Петерс, Тијана Дапчевић, Слободан Бода Нинковић, Светислав Буле Гонцић, Миња Субота, Бојана Стаменов, Иван Михаиловић, Ђорђе Давид и Душица Новаковић, Дејан Петровић и Мари Мари, уз пратњу хорова ДКЦБ-а и „Чаролија”.

Покровитељ манифестације је Градска управа Града Београда и Секретаријат за културу.