среда, 16. мај 2018.

Горан Весић дочекао учеснике Трке мира „Peace run”

Градски менаџер Горан Весић дочекао је данас на платоу испред Старог двора тим учесника Трке мира „Peace run”, који предводи наш златни олимпијац Давор Штефанек.

Весић је изразио задовољство што је имао прилику да дочека учеснике традиционалне Трке мира, која се одржава у више од стотину земаља света.

– Београд и Србија су право место за одржавање ове трке јер смо ми народ који у својој историји никада никога није напао. Ми смо народ који се бранио и увек борио за мир. Београд је само у прошлом веку пет пута разаран, а последњих деценија живи мирно. Ова трка садржи поруке мира у свету, да нема насиља, да народи живе сложно. Београд и Србија су право место за слање ових порука – истакао је Весић.

Градски менаџер је подсетио да је Београд од данас центар спорта, те да се у српској престоници одржава највећи спортски догађај на свету – Final four у кошарци. Сутра славимо славу града Београда са које такође шаљемо поруке мира и жеље да се развија наш град, навео је Весић. 

Он је учесницима трке пожелео да обиђу сва места у Србији која су планирали и да пронесу поруке мира и наде.

Координатор Трке мира кроз Европу Дејвид Шишитопи рекао је да су учесници веома срећни и почаствовани што трче кроз Београд и Србију. 

– Ово путовање дуго је 24.000 километра кроз Европу. Трка је за свакога, она представља мир за све људе и све нације, а бакља је симбол мира – рекао је он.

Предраг Кнежевић, председнинк „Peace run Србија” рекао је да учесници трче по целом свету, те да ће ове године претрчати свих 49 земаља Европе и више од 150 земаља света.

– Циљ нам је да претрчимо све земље света и да на том путу, кроз спорт, промовишемо мир. То радимо тако што се свако од нас труди да створи мир у себи и да га дели са другима – нагласио је он и изразио наду да ће још више људи носити нашу бакљу.

Бакља, додао је он, симболизује мир, пријатељство, љубав, поштовање, толеранцију међу народима без обзира на расу, нацију, политичку или било какву припадност.

Догађају је присуствовао и Владимир Маринковић, потпредседник Народне скупштине.