петак, 18. мај 2018.

Центар за ментално здравље у „Палати Београд” оправдао очекивања

Начелница Градске управе Сандра Пантелић и вршилац дужности директора Клинике за психијатријске болести „Доктор Лаза Лазаревић” Ивана Сташевић-Карличић обишле су данас Центар за ментално здравље, који је недавно почео са радом на 20. спрату „Палате Београд”. 

Ово је први центар у престоници, а четврти у Србији који је настао као плод сарадње Министарства здравља, установе за ментално здравље „Лаза Лазаревић” и Града Београда, истакла је Пантелићeва. 

Она је подсетила да је услуга у центру бесплатна где грађани могу да добију мишљење стручних лица без упута и здравствене књижице, док су средства обезбеђена од надлежног министарства и Града Београда. 

– Идеја је да се грађанима Београда, на брз и ефикасан начин омогући разговор са стручним лицима о проблемима који их муче. Имајући у виду да је депресија, према статистици Светске здравствене организације, једна од најчешћих болести у свету, циљ је да наши суграђани на лак и једноставан начин дођу до одговора који се тичу њиховог менталног здравља – указала је начелница Градске управе.

Она је истакла да је одзив већи од очекиваног, јер је за непуна три месеца од отварања центра око 900 грађана посетило „Палату Београд” и затражило савет, док се од тог броја више од 100 људи први пут сусрело са психолозима и психијатрима. У плану је да се у наредним месецима отворе још два центра за ментално здравље, који ће бити смештени на територији општина Палилула и Савски венац, најавила је Пантелићева. 

– Приоритет Града Београда су његови грађани и зато се чини све да се побољша њихов квалитет живота у свим областима. Пракса је показала да су се грађани у новооснованом центру највише жалили на несаницу и поремећаје расположења, старији на проблеме с памћењем, али је било и много родитеља који имају проблеме са злоупотребом психоактивних супстанци код деце – навела је начелница Градске управе. 

Докторка Ивана Сташевић-Карличић је додала да је циљ оваквих мера дестигматизација и институционализација психијатрије. Она је подсетила да је нашој субкултури ментално здравље табу тема, али и истакла да то није карактеристика само овог подручја. 

– Прошла декада је од Светске здравствене организације проглашена за декаду борбе против стигматизације психијатрије, а ми смо се томе придружили. Један од начина те борбе је и отврање оваквих центара за ментално здравље. Ширимо мрежу по Србији, с циљем превентиве у раном препознавању и лечењу менталних поремећаја – указала је вршилац дужности директора клинике „Доктор Лаза Лазаревић”. 

Она је подвукла да се у центру могу добити стручне интервенције од сертификованог особља клинике „Лаза Лазаревић” – од саветодавних до фармакотерапијских које се раде на амбулантном нивоу. 

– Такође се у центру раде и социореахабилитациони третмани. Потписани су уговори са позориштима Града Београда, због чега смо у прилици да делимо бесплатне карте за представе, као још један подстицај заједнице и локалне самоуправе у промоцији менталног здравља – закључила је саговорница Беоинфа.