petak, 18. maj 2018.

Centar za mentalno zdravlje u „Palati Beograd” opravdao očekivanja

Načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić i vršilac dužnosti direktora Klinike za psihijatrijske bolesti „Doktor Laza Lazarević” Ivana Stašević-Karličić obišle su danas Centar za mentalno zdravlje, koji je nedavno počeo sa radom na 20. spratu „Palate Beograd”. 

Ovo je prvi centar u prestonici, a četvrti u Srbiji koji je nastao kao plod saradnje Ministarstva zdravlja, ustanove za mentalno zdravlje „Laza Lazarević” i Grada Beograda, istakla je Pantelićeva. 

Ona je podsetila da je usluga u centru besplatna gde građani mogu da dobiju mišljenje stručnih lica bez uputa i zdravstvene knjižice, dok su sredstva obezbeđena od nadležnog ministarstva i Grada Beograda. 

– Ideja je da se građanima Beograda, na brz i efikasan način omogući razgovor sa stručnim licima o problemima koji ih muče. Imajući u vidu da je depresija, prema statistici Svetske zdravstvene organizacije, jedna od najčešćih bolesti u svetu, cilj je da naši sugrađani na lak i jednostavan način dođu do odgovora koji se tiču njihovog mentalnog zdravlja – ukazala je načelnica Gradske uprave.

Ona je istakla da je odziv veći od očekivanog, jer je za nepuna tri meseca od otvaranja centra oko 900 građana posetilo „Palatu Beograd” i zatražilo savet, dok se od tog broja više od 100 ljudi prvi put susrelo sa psiholozima i psihijatrima. U planu je da se u narednim mesecima otvore još dva centra za mentalno zdravlje, koji će biti smešteni na teritoriji opština Palilula i Savski venac, najavila je Pantelićeva. 

– Prioritet Grada Beograda su njegovi građani i zato se čini sve da se poboljša njihov kvalitet života u svim oblastima. Praksa je pokazala da su se građani u novoosnovanom centru najviše žalili na nesanicu i poremećaje raspoloženja, stariji na probleme s pamćenjem, ali je bilo i mnogo roditelja koji imaju probleme sa zloupotrebom psihoaktivnih supstanci kod dece – navela je načelnica Gradske uprave. 

Doktorka Ivana Stašević-Karličić je dodala da je cilj ovakvih mera destigmatizacija i institucionalizacija psihijatrije. Ona je podsetila da je našoj subkulturi mentalno zdravlje tabu tema, ali i istakla da to nije karakteristika samo ovog područja. 

– Prošla dekada je od Svetske zdravstvene organizacije proglašena za dekadu borbe protiv stigmatizacije psihijatrije, a mi smo se tome pridružili. Jedan od načina te borbe je i otvranje ovakvih centara za mentalno zdravlje. Širimo mrežu po Srbiji, s ciljem preventive u ranom prepoznavanju i lečenju mentalnih poremećaja – ukazala je vršilac dužnosti direktora klinike „Doktor Laza Lazarević”. 

Ona je podvukla da se u centru mogu dobiti stručne intervencije od sertifikovanog osoblja klinike „Laza Lazarević” – od savetodavnih do farmakoterapijskih koje se rade na ambulantnom nivou. 

– Takođe se u centru rade i socioreahabilitacioni tretmani. Potpisani su ugovori sa pozorištima Grada Beograda, zbog čega smo u prilici da delimo besplatne karte za predstave, kao još jedan podsticaj zajednice i lokalne samouprave u promociji mentalnog zdravlja – zaključila je sagovornica Beoinfa.