петак, 25. мај 2018.

Весић: Убрзани развој града омогућио обнову споменика културе

Градски менаџер Горан Весић присуствовао је данас научно-стручној конференцији „Културно наслеђе и друштво – (не) равнотежа теорије и праксе у контексту одрживог развоја, екологије и здравља”, коју девети пут организује Завод за заштиту споменика културе града Београда. 

Весић је истакао да је убрзани развој града омогућио и обнову споменика културе у Београду, и додао да су туризам и културно наслеђе веома повезани. Подсетивши да је недавно одржан финални турнир Евролиге у кошарци у Београду показао да је већина навијача тих дана посетила Београдску тврђаву, Скадарлију, а велики број њих и Музеј Николе Тесле. Према истраживању, додао је Весић, 58 одсто туриста који једном посете Београд обавезно се врати у наш главни град. 

– У последње време обновљени су Дамад Али-пашино турбе и чесма Мехмед-паше Соколовића на Калемегдану. Завршава се у јулу реконструкција Малих степеница Јелисавете Начић на истом простору, чију је обнову такође финансирала ТИКА – Турска развојна агенција за међународну помоћ и сарадњу, док ће обнова Споменика захвалности Француској бити завршена до 10. августа. То је велики посао који су заједнички финансирале Влада Републике Француске и Влада Републике Србије, и на који смо сви поносни – истакао је градски менаџер. 

Он је подсетио да је у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе уређено око 200 фасада на територији престонице, и најавио да ће град за ову годину обезбедити средства за рестаурацију фасаде и самог Завода. 

Такође се очекује, према његовим речима, рекоснтрукција и Великих степеница, као и повезивање пасарелом Савског кеја са Калемегданом. 

– Министарство културе је обезбедило средства за обнову Турског купатила, док нас чека и обнова Команде ратног ваздухопловства у Земуну, као и завршетак и привођење намени будућег Музеја града Београда. Такође нас чека и велики посао око рекоснтрукције старе електричне централе на Дорћолу која треба да прерасте у Научно-истраживачки центар „Никола Тесла”, који ће се протезати на 10.000 квадратних метара уместо садашњих 300 – навео је Весић и најавио обнову платоа испред Храма Светог Саве, али и ново уређење парка на Београдској тврђави. 

Он је закључио да је његов превасходни посао да се бави развојем инфраструктуре у граду, али и подвукао да Београд кроз културно наслеђе мора да сачува свој дух, по коме је препознатљив и већи од многих градова са уређенијом инфраструктуром. 

Вршилац дужности директора Завода за заштиту споменика културе града Београда Оливера Вучковић подсетила је да тај завод реализује ову конференцију с циљем очувања, афирмације и презентације културног наслеђа, као и свим проблемима у том процесу. 

Она је подсетила да у ери модернизације и урбане трансформације градова, доминантне економије и урбаног стила живота, разумевање и очување непокретног културног наслеђа наилази на проблеме који воде ка све већој неравнотежи између принципа заштите и потреба друштва. 

Такође је подсетила да је културно наслеђе у земљама Европске уније део развијене политике као економоски, а пре свега туристички ресурс, али и показатељ здравог друштва у којем се културно наслеђе схвата као залог за будућност. 

Догађају је присуствовала помоћница министра културе Асја Драча Мунтеан и помоћница министра заштите животне средине Биљана Филиповић Ђушић.