петак, 25. мај 2018.

Сарадња Града Београда и СУБНОР-а Београда доприноси очувању историјских вредности

Савез удружења бораца народноослободилачког рата Београда данас је у Народном позоришту свечаном седницом обележио 70 година постојања. Том приликом, градској секретарки за социјалну заштиту Наташи Станисављевић уручена је захвалница за дугогодишњу сарадњу и подршку. Седници су присуствовали  председник удружења Бора Ерцеговац, други добитници признања, као и чланови СУБНОР-а и НОР-а.

Секретаријат за социјалну заштиту, путем јавних конкурса, континуирано подржава рад овог удружења, обезбеђујући финансијска средства за реализацију редовних активности усмерених на директну подршку члановима удружења, као и на развојне програме који осавремењују традицију НОР-а.

У последње четири године, из буџета Града Београда, преко Секретаријата за социјалну заштиту је опредељено око  9.500.000,00 динара за делатност овог удружења. У 2018. години, на конкурсу за финансирање редовних програма које реализују удружења из области борачко-инвалидске заштите на територији града Београда програм „Неговање традиција ослободилачких ратова и брига за борце НОР-а и РВИ” подржан је у износу од 2.500.000,00 динара.

– Град Београд изражава дубоко поштовање према прошлости и неговању традиције која стално треба да нас подсећа на обавезу да чувамо достојанство нашег народа. Заједничка сарадња града и СУБНОР-а Београда доприноси очувању како историјских вредности тако и њених тековина, али и унапређењу положаја бораца НОР-а и чланова њихових породица – истакла је Наташа Станисављевић.

Она је додала да ће Град Београд и даље пружати безрезервну подршку оним удружењима која спроводе активности ради унапређења положаја својих чланова, и то не само кроз финансијску подршку већ и активним учешћем када год се за то укаже потреба.

Удружење, које броји око 17.000 чланова, формирано је да би се бавило неговањем традиција и пружањем подршке и помоћи борцима НОР-а и РВИ. Своју прву активност имало је на дан формирања 9. маја 1948. године када је обележен Дан победе над фашизмом. Од тада свој програм спроводи у континуитету 70 година. Циљ је антифашистичко деловање неговањем традиције и борбом против ревизије наше слободарске историје, као и бригом и помоћи члановима удружења, борцима НОР-а и РВИ око њиховог здравственог и социјалног збрињавања.