petak, 25. maj 2018.

Saradnja Grada Beograda i SUBNOR-a Beograda doprinosi očuvanju istorijskih vrednosti

Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Beograda danas je u Narodnom pozorištu svečanom sednicom obeležio 70 godina postojanja. Tom prilikom, gradskoj sekretarki za socijalnu zaštitu Nataši Stanisavljević uručena je zahvalnica za dugogodišnju saradnju i podršku. Sednici su prisustvovali  predsednik udruženja Bora Ercegovac, drugi dobitnici priznanja, kao i članovi SUBNOR-a i NOR-a.

Sekretarijat za socijalnu zaštitu, putem javnih konkursa, kontinuirano podržava rad ovog udruženja, obezbeđujući finansijska sredstva za realizaciju redovnih aktivnosti usmerenih na direktnu podršku članovima udruženja, kao i na razvojne programe koji osavremenjuju tradiciju NOR-a.

U poslednje četiri godine, iz budžeta Grada Beograda, preko Sekretarijata za socijalnu zaštitu je opredeljeno oko  9.500.000,00 dinara za delatnost ovog udruženja. U 2018. godini, na konkursu za finansiranje redovnih programa koje realizuju udruženja iz oblasti boračko-invalidske zaštite na teritoriji grada Beograda program „Negovanje tradicija oslobodilačkih ratova i briga za borce NOR-a i RVI” podržan je u iznosu od 2.500.000,00 dinara.

– Grad Beograd izražava duboko poštovanje prema prošlosti i negovanju tradicije koja stalno treba da nas podseća na obavezu da čuvamo dostojanstvo našeg naroda. Zajednička saradnja grada i SUBNOR-a Beograda doprinosi očuvanju kako istorijskih vrednosti tako i njenih tekovina, ali i unapređenju položaja boraca NOR-a i članova njihovih porodica – istakla je Nataša Stanisavljević.

Ona je dodala da će Grad Beograd i dalje pružati bezrezervnu podršku onim udruženjima koja sprovode aktivnosti radi unapređenja položaja svojih članova, i to ne samo kroz finansijsku podršku već i aktivnim učešćem kada god se za to ukaže potreba.

Udruženje, koje broji oko 17.000 članova, formirano je da bi se bavilo negovanjem tradicija i pružanjem podrške i pomoći borcima NOR-a i RVI. Svoju prvu aktivnost imalo je na dan formiranja 9. maja 1948. godine kada je obeležen Dan pobede nad fašizmom. Od tada svoj program sprovodi u kontinuitetu 70 godina. Cilj je antifašističko delovanje negovanjem tradicije i borbom protiv revizije naše slobodarske istorije, kao i brigom i pomoći članovima udruženja, borcima NOR-a i RVI oko njihovog zdravstvenog i socijalnog zbrinjavanja.