субота, 26. мај 2018.

Весић: Обновљена сарадња Скадарлије и Монмартра

Градски менаџер Горан Весић и председник „Слободне Републике Монмартр” Ален Кокар у присуству амбасадора Француске у Србији Фредерика Мондолонија свечано су у Скадарлији, испред Куће Ђуре Јакшића, отворили манифестацију „Дани Монмартра у Скадарлији”. Манифестацији су присуствовали Роберт Чобан, директор „Колор медија групе” и један од организатора манифестације, в.д. директорка Завода за заштиту споменика културе Града Београда Оливера Вучковић, в.д. директора ТОБ-а Миодраг Поповић, глумица Вјера Мујовић и друге бројне личности из јавног и културног живота Београда.

Весић је изразио задовољство обновом сарадње Монмартра и Скадарлије, која датира из 1977. године, а која је током деведесетих година била прекинута.

– Обнова сарадње је покушана 2012. године и није успела. Верујем да ће овога пута сарадња трајати док год трају Скадарлија и Монмартр. Грађани на овај начин могу да упознају Француску, њихову музику и начин живота, да сазнају нешто о историји Монмартра, а ми ћемо у октобру гостовати у Монмартру, када ће Парижани моћи да упознају српску кухињу, уметност и Београд – рекао је градски менаџер.

Он је истакао да су овакви догађаји од великог значаја за туризам у Београду.

– Французи нису међу бројнијим гостима Београда и оваквим догађајима можемо заинтересовати и француску јавност и њихове туристе за Београд. Два града веома добро сарађују. Француска је у последње две године најприсутнија када су у питању инвестиције у нашем граду, а и политичка сарадња је у успону. То треба да прати и сарадња у области културе и ово је права прилика да се подсетимо заједничке историје. И Скадарлија и Монмартр су делови града где се окупљају уметници и мислим да нема много других четврти у свету таквог типа – казао је Весић.

Он је истакао да је на идеју обнове сарадње дошао када је током посете Монмартру пре неколико година видео таблу са натписом о братимљењу ова два кварта, након чега је уз помоћ Амабасаде Француске и директора „Колор Медија групе” Роберта Чобана ова идеја коначно и реализована.

Председник „Самосталне Републике Монмартр” Ален Кокар, који је у Београд дошао у седмочланој делегацији, изразио је велико задовољство обновом сарадње два најпознатија београдска и париска кварта. Он је подсетио да „Слободна Република Монмартр” постоји од 1921. године и да у њој живе скулптори, песници и књижевници. 

Амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолони нагласио је да и овај сусрет представља потврду пријатељства српског и француског народа.

– Много је ствари које нас уједињују и који боравак сваког Француза овде чине веома пријатним. Уверен сам да ће и наши пријатељи из Монмартра на исти начин дочекати и своје пријатеље из Скадарлије – рекао је амбасадор Мондолони, изразивши очекивање да ће и председник Француске ускоро доћи у званичну посету Србији.

Током данашњег дана биће одржана дегустација српских сирева, вина и ракије, а потом ће у ресторану „Три шешира” бити одржано вече француске шансоне. Сутра ће у ресторану „Два јелена” бити организован дан француске кухиње, дегустација српских и француских производа, као и предавање о историји Монмартра. У понедељак, 28. маја биће одржано „Вече Монмартра у Скадарлији” у ресторану „Шешир мој”.