subota, 26. maj 2018.

Vesić: Obnovljena saradnja Skadarlije i Monmartra

Gradski menadžer Goran Vesić i predsednik „Slobodne Republike Monmartr” Alen Kokar u prisustvu ambasadora Francuske u Srbiji Frederika Mondolonija svečano su u Skadarliji, ispred Kuće Đure Jakšića, otvorili manifestaciju „Dani Monmartra u Skadarliji”. Manifestaciji su prisustvovali Robert Čoban, direktor „Kolor medija grupe” i jedan od organizatora manifestacije, v.d. direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Olivera Vučković, v.d. direktora TOB-a Miodrag Popović, glumica Vjera Mujović i druge brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života Beograda.

Vesić je izrazio zadovoljstvo obnovom saradnje Monmartra i Skadarlije, koja datira iz 1977. godine, a koja je tokom devedesetih godina bila prekinuta.

– Obnova saradnje je pokušana 2012. godine i nije uspela. Verujem da će ovoga puta saradnja trajati dok god traju Skadarlija i Monmartr. Građani na ovaj način mogu da upoznaju Francusku, njihovu muziku i način života, da saznaju nešto o istoriji Monmartra, a mi ćemo u oktobru gostovati u Monmartru, kada će Parižani moći da upoznaju srpsku kuhinju, umetnost i Beograd – rekao je gradski menadžer.

On je istakao da su ovakvi događaji od velikog značaja za turizam u Beogradu.

– Francuzi nisu među brojnijim gostima Beograda i ovakvim događajima možemo zainteresovati i francusku javnost i njihove turiste za Beograd. Dva grada veoma dobro sarađuju. Francuska je u poslednje dve godine najprisutnija kada su u pitanju investicije u našem gradu, a i politička saradnja je u usponu. To treba da prati i saradnja u oblasti kulture i ovo je prava prilika da se podsetimo zajedničke istorije. I Skadarlija i Monmartr su delovi grada gde se okupljaju umetnici i mislim da nema mnogo drugih četvrti u svetu takvog tipa – kazao je Vesić.

On je istakao da je na ideju obnove saradnje došao kada je tokom posete Monmartru pre nekoliko godina video tablu sa natpisom o bratimljenju ova dva kvarta, nakon čega je uz pomoć Amabasade Francuske i direktora „Kolor Medija grupe” Roberta Čobana ova ideja konačno i realizovana.

Predsednik „Samostalne Republike Monmartr” Alen Kokar, koji je u Beograd došao u sedmočlanoj delegaciji, izrazio je veliko zadovoljstvo obnovom saradnje dva najpoznatija beogradska i pariska kvarta. On je podsetio da „Slobodna Republika Monmartr” postoji od 1921. godine i da u njoj žive skulptori, pesnici i književnici. 

Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni naglasio je da i ovaj susret predstavlja potvrdu prijateljstva srpskog i francuskog naroda.

– Mnogo je stvari koje nas ujedinjuju i koji boravak svakog Francuza ovde čine veoma prijatnim. Uveren sam da će i naši prijatelji iz Monmartra na isti način dočekati i svoje prijatelje iz Skadarlije – rekao je ambasador Mondoloni, izrazivši očekivanje da će i predsednik Francuske uskoro doći u zvaničnu posetu Srbiji.

Tokom današnjeg dana biće održana degustacija srpskih sireva, vina i rakije, a potom će u restoranu „Tri šešira” biti održano veče francuske šansone. Sutra će u restoranu „Dva jelena” biti organizovan dan francuske kuhinje, degustacija srpskih i francuskih proizvoda, kao i predavanje o istoriji Monmartra. U ponedeljak, 28. maja biće održano „Veče Monmartra u Skadarliji” u restoranu „Šešir moj”.