петак, 22. јун 2018.

Гастрономско-туристички фестивал „Сербика” за викенд на Сава променади

Први гастроносмско-туристички фестивал „Сербика” биће одржан 23. и 24 јуна на Сава променади, под покровитељством Града Београда, најавили су данас организатори на конференцији за новинаре у Старом двору. 

Вршилац дужности секретара за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш истакао је да ће фестивал „Сербика” на најбољи начин презентовати кулинарске специјалитете из читаве Србије. Он је нагласио да је улаз на манифестацију слободан. 

– Фестивалска понуда главног града Србије је на овај начин обогаћена новим дивним догађајем, за који се надамо да ће прерасти у традицију. Град Београд је познат по својим фестивалима, где се само у току једне године организује више од 600 догађаја, а такође и као туристичка дестинација на којој се могу срести разне културе и различите кухиње. Број туриста који из дана у дан све већи показује да овакве манифестације имају велики одјек и код наших суграђана али и код туриста из свих крајева света – навео је Главаш за Беоинфо. 

Он је подсетио да се фестивал организује у сарадњи са манифестацијом „Дани Војводине” и позвао је све суграђане да за предстојећи викенд посете једно од најлепших шеталишта у Београду, да се прикључе својевсрсној авантури и пробају најлепше специјлитете из свих крајева Србије. 

Он је подсетио да Град Београд са својим комуналним предузећима даје подршку у организацији првог гастро фестивала „Сербика” у Београду. 

Организатор фестивала „Сербика” Бранко Нешић истакао је да ће фестивал красити фантастична сценографија која осликава поделу Србије по регионима, са великим бројем излагача из свих делова наше земље, који ће презентовати туристичке и гастрономске потенцијале крајева из којих долазе.   
Он је додао да се програм одржава на Сава променади од 16 до 24 часа, са богатим музичким и програмом за децу, а пре свега са врхунском гастрономском понудом из свих крајева Србије.

– Посетиоци ће бити у прилици да пробају све од лесковачког роштиља са југа до штрудла са маком и рибљих чорби из Војводине. Представиће се и београдски крафт произвођачи (домаћег) пива или бургера, а биће ту и мноштво других производа за бесплатну дегустацију. Такође, два мајстора гастрономије спремаће српску кухињу кроз векове, од средњовековне до српске савремене кухиње – навео је Нешић и захвалио Граду Београду на подршци. 

Секретар Удружења за туризам при Привредној комори Србије Тијана Маљковић истакла је да фестивал „Сербика” има велики значај,  јер ће поред гастрономије презентовати и дух, културу и обичаје Србије.

Она је подсетила да та организација подржава овакве и сличне догађаје који поспешују туристичку понуду Србије и Београда и утичу на повећање броја страних туриста у Србији.

– Подршком оваквим манифестацијама подстичемо развој малих и средњих предузећа, предузетника, угоститељских објеката, смештајних капацитета и домаћинстава. Позвани су да учествују хотели, хостели, бање, организатори догађаја, представници руралног туризма, као и представници наутичке привреде, како би дали свој допринос – навела је Маљковићева.