petak, 22. jun 2018.

Gastronomsko-turistički festival „Serbika” za vikend na Sava promenadi

Prvi gastronosmsko-turistički festival „Serbika” biće održan 23. i 24 juna na Sava promenadi, pod pokroviteljstvom Grada Beograda, najavili su danas organizatori na konferenciji za novinare u Starom dvoru. 

Vršilac dužnosti sekretara za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš istakao je da će festival „Serbika” na najbolji način prezentovati kulinarske specijalitete iz čitave Srbije. On je naglasio da je ulaz na manifestaciju slobodan. 

– Festivalska ponuda glavnog grada Srbije je na ovaj način obogaćena novim divnim događajem, za koji se nadamo da će prerasti u tradiciju. Grad Beograd je poznat po svojim festivalima, gde se samo u toku jedne godine organizuje više od 600 događaja, a takođe i kao turistička destinacija na kojoj se mogu sresti razne kulture i različite kuhinje. Broj turista koji iz dana u dan sve veći pokazuje da ovakve manifestacije imaju veliki odjek i kod naših sugrađana ali i kod turista iz svih krajeva sveta – naveo je Glavaš za Beoinfo. 

On je podsetio da se festival organizuje u saradnji sa manifestacijom „Dani Vojvodine” i pozvao je sve sugrađane da za predstojeći vikend posete jedno od najlepših šetališta u Beogradu, da se priključe svojevsrsnoj avanturi i probaju najlepše specijlitete iz svih krajeva Srbije. 

On je podsetio da Grad Beograd sa svojim komunalnim preduzećima daje podršku u organizaciji prvog gastro festivala „Serbika” u Beogradu. 

Organizator festivala „Serbika” Branko Nešić istakao je da će festival krasiti fantastična scenografija koja oslikava podelu Srbije po regionima, sa velikim brojem izlagača iz svih delova naše zemlje, koji će prezentovati turističke i gastronomske potencijale krajeva iz kojih dolaze.   
On je dodao da se program održava na Sava promenadi od 16 do 24 časa, sa bogatim muzičkim i programom za decu, a pre svega sa vrhunskom gastronomskom ponudom iz svih krajeva Srbije.

– Posetioci će biti u prilici da probaju sve od leskovačkog roštilja sa juga do štrudla sa makom i ribljih čorbi iz Vojvodine. Predstaviće se i beogradski kraft proizvođači (domaćeg) piva ili burgera, a biće tu i mnoštvo drugih proizvoda za besplatnu degustaciju. Takođe, dva majstora gastronomije spremaće srpsku kuhinju kroz vekove, od srednjovekovne do srpske savremene kuhinje – naveo je Nešić i zahvalio Gradu Beogradu na podršci. 

Sekretar Udruženja za turizam pri Privrednoj komori Srbije Tijana Maljković istakla je da festival „Serbika” ima veliki značaj,  jer će pored gastronomije prezentovati i duh, kulturu i običaje Srbije.

Ona je podsetila da ta organizacija podržava ovakve i slične događaje koji pospešuju turističku ponudu Srbije i Beograda i utiču na povećanje broja stranih turista u Srbiji.

– Podrškom ovakvim manifestacijama podstičemo razvoj malih i srednjih preduzeća, preduzetnika, ugostiteljskih objekata, smeštajnih kapaciteta i domaćinstava. Pozvani su da učestvuju hoteli, hosteli, banje, organizatori događaja, predstavnici ruralnog turizma, kao i predstavnici nautičke privrede, kako bi dali svoj doprinos – navela je Maljkovićeva.