петак, 10. август 2018.

Борба против амброзије на територији целог града

Град Београд је кроз програм мониторинга и сузбијања амброзије, који је усвојила Скупштина града, утврдио низ мера које су потребне да ову коровску биљку смањи на најмању могућу меру, истакао је помоћник градоначелника Андреја Младеновић за РТС. 

– Временске прилике овог лета погодовале су расту ове коровске биљке. Прошле године имали смо 80 хектара које смо предвидели мониторингом, а урадили смо и више од тога. Ове године смо дуплирали тај број на 160 хектара и предвиђамо да ћемо уништити амброзију на 60 хектара. До сада је урађено више од 70 хектара мониторинга, а третирамо више од 23 хектара. Велики проблем су приватне парцеле јер се тамо не може ући без дозволе власника, а казне инспектора нису довољне да ангажују људе да реагују и униште амброзију на својим поседима – рекао је Младеновић. 

Он је додао да град сваког дана има пет екипа на терену, стање се снима и дроновима и тај систем дао је добре резултате. 

– Апелујемо на суграђане да „Беокому” или Заводу за биоциде пријаве површине под амброзијом, а ми ћемо их уништавати чупањем и хемијским третирањем – казао је Младеновић.

Он је нагласио да хемијска средства која се користе нису штетна за људе и животиње, али и апеловао на грађане да властитим примером допринесу борби против ове високо алергенске биљке.