петак, 14. септембар 2018.

Пријем у Амбасади Француске у част Октобарског салона

Градска секретарка за културу Ивона Јевтић присуствовала је синоћ пријему у резиденцији Амбасаде Француске, који је у част предстојећег 57. Октобарског салона приредио амбасадор Фредерик Мондолони.

Ивона Јевтић је, у име Града Београда, захвалила на сјајној сарадњи и односу који је управа града успоставила са Амбасадом Француске и њеним културним центром протеклих година.

– Србија и Француска су одувек биле везане на посебан начин, а поменућу само неке од наших скорашњих заједничких подухвата. То су обнова Споменика захвалности Француској, допринос који амбасада и Француски културни центар дају програмима наших културних манифестација попут БИТЕФ-а, БЕЛЕФ-а, Џез фестивала, Сајма књига и Октобарског салона. Драго ми је што ћемо ове године на салону моћи да видимо чак пет француских визуелних уметника – навела је она.

Француски амбасадор у Србији Фредерик Мондолони рекао је да је почаствован што има прилику да угости уметнике из целог света поводом предстојећег Октобарског салона.

– Овогодишње издање ове манифестације слави разноликост као „чудо какофоније” и отвореност света ка другачијем. Француска својим генетским кодом и културом помаже уметницима да остваре свој идентитет и сензибилитет. О томе сведочи стипендија која се сваке године додељује младим српским уметницима који имају битну улогу у динамици односа Србије и Француске – казао је Мондолони.

Како је истакао, француска амбасада има добру сарадњу са многим уметничким галеријама у Србији. 

Званицама су се обратили и кустоси Данијел и Гунар Кваран, који су изабрали 72 уметника са свих страна света, чија ће дела бити представљена на предстојећем Октобарском салону, са идејом да прикажу богатство и различите тенденције савремене уметничке сцене.

Октобарски салон се отвара сутра у 20 сати у Музеју града Београда, у организацији Културног центра Београда, а под покровитељством Секретаријата за културу Града Београда.