субота, 15. септембар 2018.

Функционери и запослени у Градској управи чистили обалу Дунава

Поводом Светског дана чишћења – 15. септембра, Град Београд се прикључио акцији неколико невладиних организација и помогао организацију акције чишћења која се одвијала на 10 локација. Функционери и запослени у Градској управи чистили су део десне обале Дунава, од Хотела Југославија до Ушћа.

Члан Градског већа, Владимир Јестратијевић, истакао је да се сличним акцијама данашњи дан обележава у многим државама у интересу заштите животне средине.

Акцији су се прикључили секретарка за здравство Вера Дражић и вршилац дужности секретара за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш.

Јестратијевић је истакао да су невладине организације "Let's do it Serbia", „JCI“ и "Trаsh Hero Beograd" су се обратиле кабинету градоначелника Београда, као и многим градовима у Србији, са молбом да се прикључе акцији у циљу успешне реализације и побољшања квалитета животне средине у Београду.

– Кабинет градоначелника је проследио позив Секретаријату за заштиту животне средине, који је обавестио све градске секретаријате уз позив да се прикључе акцији. Добили смо локацију од хотела Југославија до Ушћа, дужине око 1.800 метара. Запослени у Градској управи уз помоћ пензионера и других удружења, организовали су се и дошли у великом броју. Наредних година очекујемо масовније учешће, бољу организацију и одзив. Запослени и функционери у Граду Београду уз помоћ и подршку пензионера и грађана Београда улажу напор да наш град буде чистији и здравији за живот – рекао је Јестратијевић.

Акција датира из 2008. године из Естоније, спроводи се у више од 150 земаља, од 10 до 12 часова синхроно у свим државама. Циљ је да се покаже да се заједничком акцијом може умногоме допринети чистијој и здравијој животној средини. 

У акцији су поред запослених и функционера Градске управе града Београда, учествовала Удружења пензионера Новог Београда и Земуна, Удружење Свибор, Удружење учесника радних акција, као и грађани Новог Београда и Земуна.