понедељак, 17. септембар 2018.

Градоначелник Радојичић отворио Недељу руског дечјег филма

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић отворио је данас, заједно са  амбасадором Руске Федерације Александром Васиљевичем Чепурином у Културном центру Београда Недељу руског дечјег филма „Бајке детињства”. Ова манифестација одржава се по шести пут у Србији, а други пут у главном граду.

Отварању су присуствовали и заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, помоћник градоначелника Александар Марковић, секретарка за културу Ивона Јевтић, председник општине Раковица Владан Коцић и директор „Дадова” Владимир Мијовић.

Градоначелник је изразио задовољство одржавањем Недеље руског дечјег филма и позвао Београђане да погледају најновија остварења руских аутора.

- Биће приказано око 100 филмова на територији десет општина, све пројекције су бесплатне и верујем да је ово сјајна прилика да Београђани погледају руске дечје филмове. Сва ова остварења говоре о систему вредности који и ми поштујемо и ономе чему тежимо - да добро увек победи зло и да се негују хришћанске вредности, истина, правда, љубав, породица. Зато позивам Београђане и децу Београда да у што већем вроју искористе ову прилику и погледају ове сјајне филмове – казао је Радојичић, захваливши Амбасади Руске Федерације, Руском дому и свима који су учествовали у организацији ове манифестације.

Амбасадор Руске Федерације Александар Васиљевич Чепурин је захвалио свима који су омогућили овај „празник кинематографије“, а посебно Граду Београду. Он је подсетио да две земље ове године обележавају 180 година од успостављања дипломатских односа, као и 85 година Руског дома.

Публику је поздравио и директор Недеље руског дечјег филма Филип Кудрјашов који је истакао да ће гледаоци имати прилику да виде савремене руске анимиране филмове, захваливши се Граду Београду на добродошлици, „Дадову”, Српском одељењу међународног јавног Фонда јединства православних народа и Амбасади Руске Федерације.

Недеља руског дечјег филма „Бајке детињства” која је данас отворена пројекцијом играног филма „Последњи витез” у режији Дмитрија Ђаченка трајаће до 20. септембра, а поред пројекција у КЦБ-у, са руским филмом биће упозната и  деца у установама културе у Сопоту, Младеновцу, Лазаревцу, Обреновцу, Раковици, центрима „Шумице” и „Влада Дивљан”, као и у „Дадову”.

На програму ће се наћи и играни филм „Бекство рогатих Викинга или пет дана из живота Џонија Воробјова” у режији Јевгеније Стерлигове, а најмлађи ће имати прилику да погледају и десет анимираних филмова најстаријег филмског студија „Сојузмултфилм” и шест остварења најмлађег студија филмске анимације „Пчела”. Како су организатори најавили, на фестивалу ће бити приказано више од 100 филмова које ће имати прилике да види више од 30.000 деце.