понедељак, 17. септембар 2018.

Радојичић: Бољи и уређенији свет за будућа поколења

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић, заједно са министарком без портфеља Славицом Ђукић Дејановић и амбасадором Немачке Томасом Шибом, отворили су данас изложбу илустрација „Циљеви одрживог развоја – Агенда 2030” на Калемегданској тврђави у Београду. Организована у оквиру пројекта „Реформа јавних финансија – финансирање Агенде 2030”, ова изложба наглашава важност Агенде 2030 за свакодневни живот грађана Србије. Агенду о одрживом развоју чини 17 циљева одрживог развоја, а усвојена је у септембру 2015. године на Самиту Уједињених нација у Њујорку. Препознатљиве карикатуре, дело илустратора Добросава Боба Живковића, на хумористички начин представљају 17 циљева агенде.

Како је том приликом прецизирао градоначелник, циљеви су од великог значаја за све грађане.

– Иако се на прво место увек ставља економски развој, социјална компонента и еколошки проблеми упозорења су данашњег времена. Морамо мислити о томе какву земљу и генерално, шта остављамо поколењима јер им морамо оставити могућност да живе боље и лепше него ми. Велики градови имају значајно место у реализацији циљева Агенде 2030, а међу њима је и Београд. Све више људи жели да живи у метрополама, што видим као велики проблем. Решевању тог питања мора да се приступи што пре и на прави начин – поручио је градоначелник.

Он је нагласио да је на састанцима с његовим колегама из региона једна од главних тема одрживи развој, о чему ће се разговарати и током предстојећег октобарског самита „16 плус 1” у Београду. 

Градоначелник је на крају позвао Београђане и госте главног града да погледају илустрације, које приближавају циљеве Агенде 2030. 

– Веома је важно да обичан човек разуме и да учествује у овом процесу јер једино тако циљеви неће бити апстрактни и моћи ће да се реализују, како би свет око нас био бољи, уређенији и лепши – истакао је градоначелник Радојичић. 

Министарка Славица Ђукић Дејановић истакла је да су земље које су прихватиле  Агенду 2030 преузеле на себе да њене циљеве преточе у живот. 

– Све што се буде догађало између 2020. и 2030. године представљаће темељ за бољу будућност. Илустрације Боба Живковића на једноставан начин показују колико су прокламовани циљеви потребни сваком човеку и колико треба нам буду блиски. Зато Град Београд, као највећа локална самоуправа, има задатак да што више тих порука пренесе својим грађанима и приближи циљеве одрживог развоја како доносиоцима одлука тако и свима другима – рекла је Славица Ђукић Дејановић.

Амбасадор Томас Шиб је рекао да је за Немачку Агенда 2030 својеврсни компас не само за остваривање развојних политика, већ за све области политике, а одрживи развој је стављен као основ деловања како у националном тако и у међународном оквиру. 

– Из тог разлога улажемо велии напор да подржимо Србију у њеном настојању да оствари Агенду 2030. Немачка подржава Србију не само у њемом путу ка Европској Унији, већ и у остваривању циљева одрживог развоја. Немачка је од 2000. године дала више од 1,8 милијарди евра као развојну помоћ и тако је највећи билатерални донатор у Србији. Тежиште рада нашег ангажмана у области развојне помоћи јесте добро владање, одржив привредни развој и заштита животне средине – рекао је Томас Шиб. 

Изложба је отворена до 17. октобра, након чега ће бити премештена у друге градове у Србији.