ponedeljak, 17. septembar 2018.

Radojičić: Bolji i uređeniji svet za buduća pokolenja

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić, zajedno sa ministarkom bez portfelja Slavicom Đukić Dejanović i ambasadorom Nemačke Tomasom Šibom, otvorili su danas izložbu ilustracija „Ciljevi održivog razvoja – Agenda 2030” na Kalemegdanskoj tvrđavi u Beogradu. Organizovana u okviru projekta „Reforma javnih finansija – finansiranje Agende 2030”, ova izložba naglašava važnost Agende 2030 za svakodnevni život građana Srbije. Agendu o održivom razvoju čini 17 ciljeva održivog razvoja, a usvojena je u septembru 2015. godine na Samitu Ujedinjenih nacija u Njujorku. Prepoznatljive karikature, delo ilustratora Dobrosava Boba Živkovića, na humoristički način predstavljaju 17 ciljeva agende.

Kako je tom prilikom precizirao gradonačelnik, ciljevi su od velikog značaja za sve građane.

– Iako se na prvo mesto uvek stavlja ekonomski razvoj, socijalna komponenta i ekološki problemi upozorenja su današnjeg vremena. Moramo misliti o tome kakvu zemlju i generalno, šta ostavljamo pokolenjima jer im moramo ostaviti mogućnost da žive bolje i lepše nego mi. Veliki gradovi imaju značajno mesto u realizaciji ciljeva Agende 2030, a među njima je i Beograd. Sve više ljudi želi da živi u metropolama, što vidim kao veliki problem. Reševanju tog pitanja mora da se pristupi što pre i na pravi način – poručio je gradonačelnik.

On je naglasio da je na sastancima s njegovim kolegama iz regiona jedna od glavnih tema održivi razvoj, o čemu će se razgovarati i tokom predstojećeg oktobarskog samita „16 plus 1” u Beogradu. 

Gradonačelnik je na kraju pozvao Beograđane i goste glavnog grada da pogledaju ilustracije, koje približavaju ciljeve Agende 2030. 

– Veoma je važno da običan čovek razume i da učestvuje u ovom procesu jer jedino tako ciljevi neće biti apstraktni i moći će da se realizuju, kako bi svet oko nas bio bolji, uređeniji i lepši – istakao je gradonačelnik Radojičić. 

Ministarka Slavica Đukić Dejanović istakla je da su zemlje koje su prihvatile  Agendu 2030 preuzele na sebe da njene ciljeve pretoče u život. 

– Sve što se bude događalo između 2020. i 2030. godine predstavljaće temelj za bolju budućnost. Ilustracije Boba Živkovića na jednostavan način pokazuju koliko su proklamovani ciljevi potrebni svakom čoveku i koliko treba nam budu bliski. Zato Grad Beograd, kao najveća lokalna samouprava, ima zadatak da što više tih poruka prenese svojim građanima i približi ciljeve održivog razvoja kako donosiocima odluka tako i svima drugima – rekla je Slavica Đukić Dejanović.

Ambasador Tomas Šib je rekao da je za Nemačku Agenda 2030 svojevrsni kompas ne samo za ostvarivanje razvojnih politika, već za sve oblasti politike, a održivi razvoj je stavljen kao osnov delovanja kako u nacionalnom tako i u međunarodnom okviru. 

– Iz tog razloga ulažemo velii napor da podržimo Srbiju u njenom nastojanju da ostvari Agendu 2030. Nemačka podržava Srbiju ne samo u njemom putu ka Evropskoj Uniji, već i u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja. Nemačka je od 2000. godine dala više od 1,8 milijardi evra kao razvojnu pomoć i tako je najveći bilateralni donator u Srbiji. Težište rada našeg angažmana u oblasti razvojne pomoći jeste dobro vladanje, održiv privredni razvoj i zaštita životne sredine – rekao je Tomas Šib. 

Izložba je otvorena do 17. oktobra, nakon čega će biti premeštena u druge gradove u Srbiji.