уторак, 18. септембар 2018.

Отворен међународни скуп композитора

Секретарка за културу града Београда Ивона Јевтић отворила је синоћ у просторијама СОКОЈ-а у Мишарској улици међународни скуп комозитора. Удружење композитора Србије, као члан Европске алијансе композитора која окупља 56 удружења из 27 земаља, домаћин је генералне Скупштине ове организације.

– Велика ми је част да могу да поздравим познате композиторе Европе, Алфонса Карабуду, Ивану Тришић, Алисију Свирцеке, Лоредана Букеснеау, Катарину Лазаревић, Милоша Заткалина, као и организационе тимове – рекла је Ивона Јевтић.

Према њеним речима, годишња скупштина ЕЦСА, је први међународни скуп композитора у историји српске музике и важан догађај за Београд. 

– Поштовани композитори, ви стварате најпрефињенију врсту уметности, дајете глас и облик ономе што је у домену неизрецивог. Стварате ризницу људске осећајности  у свим њеним преливима и нијансама. Без вас овај свет би био празан и суморан – поручила је секретарка за културу. 

Данас, другог дана манифестације, од 20 часова одржава се концерт Симфонијског оркестра РТС-а под диригентском палицом маестра Бојана Суђића у оквиру циклуса „Европски оркестар савремених композитора”.