utorak, 18. septembar 2018.

Otvoren međunarodni skup kompozitora

Sekretarka za kulturu grada Beograda Ivona Jevtić otvorila je sinoć u prostorijama SOKOJ-a u Mišarskoj ulici međunarodni skup komozitora. Udruženje kompozitora Srbije, kao član Evropske alijanse kompozitora koja okuplja 56 udruženja iz 27 zemalja, domaćin je generalne Skupštine ove organizacije.

– Velika mi je čast da mogu da pozdravim poznate kompozitore Evrope, Alfonsa Karabudu, Ivanu Trišić, Alisiju Svirceke, Loredana Bukesneau, Katarinu Lazarević, Miloša Zatkalina, kao i organizacione timove – rekla je Ivona Jevtić.

Prema njenim rečima, godišnja skupština ECSA, je prvi međunarodni skup kompozitora u istoriji srpske muzike i važan događaj za Beograd. 

– Poštovani kompozitori, vi stvarate najprefinjeniju vrstu umetnosti, dajete glas i oblik onome što je u domenu neizrecivog. Stvarate riznicu ljudske osećajnosti  u svim njenim prelivima i nijansama. Bez vas ovaj svet bi bio prazan i sumoran – poručila je sekretarka za kulturu. 

Danas, drugog dana manifestacije, od 20 časova održava se koncert Simfonijskog orkestra RTS-a pod dirigentskom palicom maestra Bojana Suđića u okviru ciklusa „Evropski orkestar savremenih kompozitora”.