уторак, 25. септембар 2018.

Усвојен Годишњи програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта

Одборници су на данашњој седници усвојили Годишњи програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта на територији града Београда за 2018. годину. Подсекретар Секретаријата за привреду Маја Бајагић рекла је да је правни основ за доношење програма садржан у одредбама закона о пољопривредном земљишту и правилнику о условима и поступку давања у закуп и коришћење пољопривредног земљишта у државној сфери. 

– Програм је израдила комисија која је имала 20 чланова, председника и заменика председника. Предлог програма је достављен комисији за давање мишљења која је дала позитивно мишљење 17. јула ове године.  Сагласност на предлог програма истог дана је дало Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде. За израду овог програма коришћени су подаци Републичког геодетског завода и подаци служби за катастар непокретности градских општина – рекла је Маја Бајагић.

Према њеним речима,  годишњи програм обухвата подручје 16 градских општина, осим општине Стари град, која не поседује пољопривредно земљиште. Укупна површина пољопривредног земљишта на територији Београда износи 44 хиљаде хектара, а за давање у закуп је предвиђено око 22,5 хиљаде хектара. Површине земљишта које је планирано за давање у закуп прописане су у 15.145 јавних надметања, при чему је просечна површина за надметање 1,46 хектара. 

– За давање у закуп по праву пречег закупа по основу инфраструктуре планиран је 21 хектар. За сточарство је планирано укупно 909 хектара, док је по основу давања за коришћење без плаћања накнаде програмом планирана укупна површина од око хиљаду хектара пољопривредног земљишта у државној својини – рекла је Маја Бајагић.