utorak, 25. septembar 2018.

Usvojen Godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta

Odbornici su na današnjoj sednici usvojili Godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Beograda za 2018. godinu. Podsekretar Sekretarijata za privredu Maja Bajagić rekla je da je pravni osnov za donošenje programa sadržan u odredbama zakona o poljoprivrednom zemljištu i pravilniku o uslovima i postupku davanja u zakup i korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj sferi. 

– Program je izradila komisija koja je imala 20 članova, predsednika i zamenika predsednika. Predlog programa je dostavljen komisiji za davanje mišljenja koja je dala pozitivno mišljenje 17. jula ove godine.  Saglasnost na predlog programa istog dana je dalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Za izradu ovog programa korišćeni su podaci Republičkog geodetskog zavoda i podaci službi za katastar nepokretnosti gradskih opština – rekla je Maja Bajagić.

Prema njenim rečima,  godišnji program obuhvata područje 16 gradskih opština, osim opštine Stari grad, koja ne poseduje poljoprivredno zemljište. Ukupna površina poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Beograda iznosi 44 hiljade hektara, a za davanje u zakup je predviđeno oko 22,5 hiljade hektara. Površine zemljišta koje je planirano za davanje u zakup propisane su u 15.145 javnih nadmetanja, pri čemu je prosečna površina za nadmetanje 1,46 hektara. 

– Za davanje u zakup po pravu prečeg zakupa po osnovu infrastrukture planiran je 21 hektar. Za stočarstvo je planirano ukupno 909 hektara, dok je po osnovu davanja za korišćenje bez plaćanja naknade programom planirana ukupna površina od oko hiljadu hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini – rekla je Maja Bajagić.