уторак, 25. септембар 2018.

Улица Јанису Јанулису и скулптуре Олге Јеврић на Топличином венцу

Одборници Скупштине града усвојили су решење о додели назива улице Јанису Јанулису на Вождовцу, као и Одлуку о постављању осам скулптура Олге Јеврић на Топличином венцу. Такође и Решење о образовању одбора за постављење споменика Дијани Будисављевић.

Заменица председника Скупштине града и председница Комисије за споменике и називе тргова и улица Андреа Радуловић рекла је да су ове одлуке важне за Београд и Београђане.

- Реч је о људима који су много учинили за Србију и ред је да им се одужио. Постављање скулптура Олге Јеврић на Топличином венцу оплемениће овај јавни простор, уједно представља и један начин да посетиоцима представи део уметничког опуса једне од највећих ликовних ауторки- рекла је Радуловић, подсетивши да се Топличин венац уређује по замисли светски познатог архитекте Бориса Подреке. 

Радуловић се осврнула на заслуге Јаниса Јанулиса који је 1916. године несебично помогао српској војсци, која је била на Крфу. Он је поклонио своју земљу да на њој наша армија подигне логор. 

Образован је и Одбор за подизање споменика Дијани Будисављевић, а њим ће преседавати заменик градоначелника Горан Весић. У Одбору су још министар културе Владан Вукосављевић, Јасмина Митровић Марић, Андреа Радуловић, Оливера Вучковић, Миленко Чекић и Милан Кољанин. 

Одборници Скупштине града усвојили су на данашњој седници измене и допуне регионалног просторног плана административног подручја града Београда. Измене и допуне РПП-а су део поступка одржавања и обнављања урбанистичких и просторних планова у Београду у складу са Законом о планирању и изградњи.

Повод за нову измену и допуну су формирање информационе основе потребне за системско праћење и унапређење саобраћајног система, као и стварање могућности да се коришћењем СМАРТ плана и транспортног модела Београда као базног алата врше провере стања саобраћајног система града, истакла је Светлана Јовичинац из Секретаријата за урбанизам.

Усвојен је и План детаљне регулације привредне зоне између саобраћајнице СМТ, Панчевачког пута и Дунава, Градска општина Палилула. Циљ израде овог Плана у најширем смислу је да се кроз сагледавање просторних могућности предметне локације, њеног непосредног и ширег окружења, оптимално искористе могућности овог простора и омогући ефикасније коришћење градског грађевинског земљишта.

Одборници су усвојили и План детаљне регулације дела Вишњичке Бање, између Улица Сланачки пут и Дрварске чесме, градска општина Палилула, 1. фаза, као и План детаљне регулације дела привредне зоне западно од насеља Добановци, градска општина Сурчин.

Усвојен је и План детаљне регулације  постројења за пречишћавање отпадних вода и приводне инфраструктуре у Сопоту, градска општина Сопот и План детаљне регулације  за станицу за снабдевање горивом на катастарској парцели 5089/8 КО Нови Београд. Одборници су усвојили и  План детаљне регулације  санитарне депоније Винча, градска општина Гроцка.

Одборници су усвојили предлог одлуке о прихватању Споразума градоначелника за климу и енергију, као и Решење о измени решења о давању на коришћење мреже за дистрибуцију топлотне енергије ЈКП Београдске електране.

Одборници су, такође усвојили и Одлуку о измени одлуке о промени оснивачког акта јавног урбанистичког предузећа, као и Решење о давању сагласности на одлуке о расподели нето добити из 2017. године једног броја јавних предузећа чији је осниовач Град Београд.