utorak, 25. septembar 2018.

Ulica Janisu Janulisu i skulpture Olge Jevrić na Topličinom vencu

Odbornici Skupštine grada usvojili su rešenje o dodeli naziva ulice Janisu Janulisu na Voždovcu, kao i Odluku o postavljanju osam skulptura Olge Jevrić na Topličinom vencu. Takođe i Rešenje o obrazovanju odbora za postavljenje spomenika Dijani Budisavljević.

Zamenica predsednika Skupštine grada i predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Andrea Radulović rekla je da su ove odluke važne za Beograd i Beograđane.

- Reč je o ljudima koji su mnogo učinili za Srbiju i red je da im se odužio. Postavljanje skulptura Olge Jevrić na Topličinom vencu oplemeniće ovaj javni prostor, ujedno predstavlja i jedan način da posetiocima predstavi deo umetničkog opusa jedne od najvećih likovnih autorki- rekla je Radulović, podsetivši da se Topličin venac uređuje po zamisli svetski poznatog arhitekte Borisa Podreke. 

Radulović se osvrnula na zasluge Janisa Janulisa koji je 1916. godine nesebično pomogao srpskoj vojsci, koja je bila na Krfu. On je poklonio svoju zemlju da na njoj naša armija podigne logor. 

Obrazovan je i Odbor za podizanje spomenika Dijani Budisavljević, a njim će presedavati zamenik gradonačelnika Goran Vesić. U Odboru su još ministar kulture Vladan Vukosavljević, Jasmina Mitrović Marić, Andrea Radulović, Olivera Vučković, Milenko Čekić i Milan Koljanin. 

Odbornici Skupštine grada usvojili su na današnjoj sednici izmene i dopune regionalnog prostornog plana administrativnog područja grada Beograda. Izmene i dopune RPP-a su deo postupka održavanja i obnavljanja urbanističkih i prostornih planova u Beogradu u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

Povod za novu izmenu i dopunu su formiranje informacione osnove potrebne za sistemsko praćenje i unapređenje saobraćajnog sistema, kao i stvaranje mogućnosti da se korišćenjem SMART plana i transportnog modela Beograda kao baznog alata vrše provere stanja saobraćajnog sistema grada, istakla je Svetlana Jovičinac iz Sekretarijata za urbanizam.

Usvojen je i Plan detaljne regulacije privredne zone između saobraćajnice SMT, Pančevačkog puta i Dunava, Gradska opština Palilula. Cilj izrade ovog Plana u najširem smislu je da se kroz sagledavanje prostornih mogućnosti predmetne lokacije, njenog neposrednog i šireg okruženja, optimalno iskoriste mogućnosti ovog prostora i omogući efikasnije korišćenje gradskog građevinskog zemljišta.

Odbornici su usvojili i Plan detaljne regulacije dela Višnjičke Banje, između Ulica Slanački put i Drvarske česme, gradska opština Palilula, 1. faza, kao i Plan detaljne regulacije dela privredne zone zapadno od naselja Dobanovci, gradska opština Surčin.

Usvojen je i Plan detaljne regulacije  postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i privodne infrastrukture u Sopotu, gradska opština Sopot i Plan detaljne regulacije  za stanicu za snabdevanje gorivom na katastarskoj parceli 5089/8 KO Novi Beograd. Odbornici su usvojili i  Plan detaljne regulacije  sanitarne deponije Vinča, gradska opština Grocka.

Odbornici su usvojili predlog odluke o prihvatanju Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju, kao i Rešenje o izmeni rešenja o davanju na korišćenje mreže za distribuciju toplotne energije JKP Beogradske elektrane.

Odbornici su, takođe usvojili i Odluku o izmeni odluke o promeni osnivačkog akta javnog urbanističkog preduzeća, kao i Rešenje o davanju saglasnosti na odluke o raspodeli neto dobiti iz 2017. godine jednog broja javnih preduzeća čiji je osniovač Grad Beograd.