четвртак, 11. октобар 2018.

Регионална конференција ПТВ софтвера 11. и 12. октобра у Београду

Градски секретар за саобраћај Душан Рафаиловић поздравио је данас учеснике Регионалне конференције корисника ПТВ софтвера која се 11. и 12. октобра одржава у Београду. 

Он је, у конференцијиској сали Градске управе, истакао значај коришћења софтверских алата у саобраћајном планирању и прогнозирању транспортних потреба. Такође је рекао да је Град Београд дугогодишњи корисник ПТВ софтвера, попут Лондона, Берлина и Њујорка. 

– Град Београд је изабрао ПТВ софтвер као платформу за израду пројеката од изузетног значаја за саобраћајни систем српске престонице, као што су транспортни модел и мастер план саобраћајне инфраструктуре града Београда – указао је Рафаиловић. 

Он је подсетио да ПТВ софтвер налази примену у свакодневном раду Секретаријата за саобраћај – Одељења за светлосну сигнализацију, у оквиру којег се налази и Центар за управљање саобраћајем. На крају је захвалио организаторима скупа, Зорану Рубињонију, извршном директору ЦЕП-а, који је пре више од 20 година донео ПТВ софтвер у Београд, као и Владимиру Воротићу, представнику компаније ПТВ АГ из Карлсруеа. 

На конференцији су се обратили генерални директор ПТВ Аустрија Карстен Мекфарланд и помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Ђорђе Милић, који су истакли значај повезаности саобраћаја и технолошких иновација. Милић је додао да је развој једног таквог софтвера у нашој пракси неопходан, као и да је веома битно планирање саобраћајних коридора и најавио усвајање системских закона у парламенту.  

Учесници дводневне конференције су корисници ПТВ софтвера из Словеније, Аустрије и Москве, којима ће се презентовати примери модела коришћења у региону, као и теме саобраћајног планирања, безбедности и инжењерства у саобраћају на радионицама.