četvrtak, 11. oktobar 2018.

Regionalna konferencija PTV softvera 11. i 12. oktobra u Beogradu

Gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović pozdravio je danas učesnike Regionalne konferencije korisnika PTV softvera koja se 11. i 12. oktobra održava u Beogradu. 

On je, u konferencijiskoj sali Gradske uprave, istakao značaj korišćenja softverskih alata u saobraćajnom planiranju i prognoziranju transportnih potreba. Takođe je rekao da je Grad Beograd dugogodišnji korisnik PTV softvera, poput Londona, Berlina i Njujorka. 

– Grad Beograd je izabrao PTV softver kao platformu za izradu projekata od izuzetnog značaja za saobraćajni sistem srpske prestonice, kao što su transportni model i master plan saobraćajne infrastrukture grada Beograda – ukazao je Rafailović. 

On je podsetio da PTV softver nalazi primenu u svakodnevnom radu Sekretarijata za saobraćaj – Odeljenja za svetlosnu signalizaciju, u okviru kojeg se nalazi i Centar za upravljanje saobraćajem. Na kraju je zahvalio organizatorima skupa, Zoranu Rubinjoniju, izvršnom direktoru CEP-a, koji je pre više od 20 godina doneo PTV softver u Beograd, kao i Vladimiru Vorotiću, predstavniku kompanije PTV AG iz Karlsruea. 

Na konferenciji su se obratili generalni direktor PTV Austrija Karsten Mekfarland i pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Đorđe Milić, koji su istakli značaj povezanosti saobraćaja i tehnoloških inovacija. Milić je dodao da je razvoj jednog takvog softvera u našoj praksi neophodan, kao i da je veoma bitno planiranje saobraćajnih koridora i najavio usvajanje sistemskih zakona u parlamentu.  

Učesnici dvodnevne konferencije su korisnici PTV softvera iz Slovenije, Austrije i Moskve, kojima će se prezentovati primeri modela korišćenja u regionu, kao i teme saobraćajnog planiranja, bezbednosti i inženjerstva u saobraćaju na radionicama.