четвртак, 11. октобар 2018.

Весић: Београд се одужује Васку Попи

Заменик градоначелника Горан Весић подсетио је данас да је Васко Попа један од најзначајнијих српских песника 20. века, те да његова поезија проналази своје упориште у идентитету српског народа. Он је, коментаришући иницијативу коју је усвојила Скупштина града да се Попи подигне споменик у Београду, додао да су песме овог аутора везане за симболе града, али и да је Београд давно требало да има обележје њему у част.

– Заједничка идеја Удружења књижевника Србије и мене јесте да се споменик нађе у Ташмајданском парку, близу ресторана „Шанса”, где је Васко Попа волео да седи док је живео у Булевару револуције. Верујем да ће Град Београд наћи начин да се одужи песницима, писцима, спортистима и свима онима који су на било који начин дали свој допринос развоју културе нашег народа – рекао је Весић, наглашавајући да ће споменик бити специфичан и да неће бити класична споменичка фигура, али да ће се о томе одлучити на будућем конкурсу.  

Заменик градоначелника је подсетио да је Београд у протеклом периоду добио споменике Пекићу и Миланковићу, те да предстоји широки дијалог за именовање више хиљада улица у Новом Београду које немају назив, што је наслеђено од раније. Тако постоје иницијативе, додао је Весић, да улице добију Радивоје Лола Ђукић и Новак Новак, али и многи који су заборављени, а били су важни за идентитет нашег народа.

Кад је реч о спомен-обележју Милану Младеновићу, Весић је истакао да он такође неће бити класичан, већ модеран, зато што ће бити симбол читаве епохе.