četvrtak, 11. oktobar 2018.

Vesić: Beograd se odužuje Vasku Popi

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić podsetio je danas da je Vasko Popa jedan od najznačajnijih srpskih pesnika 20. veka, te da njegova poezija pronalazi svoje uporište u identitetu srpskog naroda. On je, komentarišući inicijativu koju je usvojila Skupština grada da se Popi podigne spomenik u Beogradu, dodao da su pesme ovog autora vezane za simbole grada, ali i da je Beograd davno trebalo da ima obeležje njemu u čast.

– Zajednička ideja Udruženja književnika Srbije i mene jeste da se spomenik nađe u Tašmajdanskom parku, blizu restorana „Šansa”, gde je Vasko Popa voleo da sedi dok je živeo u Bulevaru revolucije. Verujem da će Grad Beograd naći način da se oduži pesnicima, piscima, sportistima i svima onima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos razvoju kulture našeg naroda – rekao je Vesić, naglašavajući da će spomenik biti specifičan i da neće biti klasična spomenička figura, ali da će se o tome odlučiti na budućem konkursu.  

Zamenik gradonačelnika je podsetio da je Beograd u proteklom periodu dobio spomenike Pekiću i Milankoviću, te da predstoji široki dijalog za imenovanje više hiljada ulica u Novom Beogradu koje nemaju naziv, što je nasleđeno od ranije. Tako postoje inicijative, dodao je Vesić, da ulice dobiju Radivoje Lola Đukić i Novak Novak, ali i mnogi koji su zaboravljeni, a bili su važni za identitet našeg naroda.

Kad je reč o spomen-obeležju Milanu Mladenoviću, Vesić je istakao da on takođe neće biti klasičan, već moderan, zato što će biti simbol čitave epohe.