среда, 17. октобар 2018.

Градоначелник учесницима Форума градоначелника представио Београд на води

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић угостио је данас учеснике Форума градоначелника главних градова Централне и Источне Европе и Кине (16+1) и Форума министара саобраћаја Кине и земаља Централне и Источне Европе и Кине на простору Београда на води. Са високим званицама прошетао се градилиштем, а у згради Геозавода, са директором „Београда на води” Николом Недељковићем и чланом Градског већа Драгомиром Петронијевићем, презентовао овај стратешки градски пројекат.

Гости из Кине, Централне и Источне Европе били су веома заинтересовани за овај пројекат. 

– Оно што смо јуче причали учесницима Форума градоначелника главних градова Централне и Источне Европе и Кине, данас смо уживо показали. Драго ми је да су били пријатно изненађени. После презентације тражили су од мене додатне информације о изградњи. „Београд на води” никога не оставља равнодушним, јер ово је један од најзначајних пројеката овог типа у Европи. Сви су се сложили да је ово велики подухват и да се Београд развија у добром правцу – рекао је Радојичић.

Градоначелници су се на маргини разговора договарали о економској и турстичкој сарадњи. Најконкретнији разговори били су са представницима Пекинга и њиховим фирмама које су заинтересоване за велике стратешке, инфраструктурне пројекте, које ће Београд наредних година реализовати. 

– Очекују нас „Дани Београда у Пекингу” када ћемо посетити и њихове привредне скупове. Фирме из Кине су заинтересоване да граде технолошки парк у Борчи, два тунела, два моста и метро – рекао је Радојичић, подсетивши да су кинески неимари изградили Пупинов мост, а да сада зидају обилазницу око Београда.

Он је истакао да градња технолошког парка у Борчи представља велику кинеску инвестицију.

– Он ће окупити пуно ИТ компанија, високотехнолошких компанија, али и компанија које се баве традиционалним бизнисом и запослити око 10.000 људи. То је прилика да млади стручњаци остану у земљи и овде развијају високотехнолошке програме, да за то немају потребу да одлазе у иностранство, већ да доприносе развоју светске технологије из Београда – истакао је Радојичић.