sreda, 17. oktobar 2018.

Gradonačelnik učesnicima Foruma gradonačelnika predstavio Beograd na vodi

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić ugostio je danas učesnike Foruma gradonačelnika glavnih gradova Centralne i Istočne Evrope i Kine (16+1) i Foruma ministara saobraćaja Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine na prostoru Beograda na vodi. Sa visokim zvanicama prošetao se gradilištem, a u zgradi Geozavoda, sa direktorom „Beograda na vodi” Nikolom Nedeljkovićem i članom Gradskog veća Dragomirom Petronijevićem, prezentovao ovaj strateški gradski projekat.

Gosti iz Kine, Centralne i Istočne Evrope bili su veoma zainteresovani za ovaj projekat. 

– Ono što smo juče pričali učesnicima Foruma gradonačelnika glavnih gradova Centralne i Istočne Evrope i Kine, danas smo uživo pokazali. Drago mi je da su bili prijatno iznenađeni. Posle prezentacije tražili su od mene dodatne informacije o izgradnji. „Beograd na vodi” nikoga ne ostavlja ravnodušnim, jer ovo je jedan od najznačajnih projekata ovog tipa u Evropi. Svi su se složili da je ovo veliki poduhvat i da se Beograd razvija u dobrom pravcu – rekao je Radojičić.

Gradonačelnici su se na margini razgovora dogovarali o ekonomskoj i turstičkoj saradnji. Najkonkretniji razgovori bili su sa predstavnicima Pekinga i njihovim firmama koje su zainteresovane za velike strateške, infrastrukturne projekte, koje će Beograd narednih godina realizovati. 

– Očekuju nas „Dani Beograda u Pekingu” kada ćemo posetiti i njihove privredne skupove. Firme iz Kine su zainteresovane da grade tehnološki park u Borči, dva tunela, dva mosta i metro – rekao je Radojičić, podsetivši da su kineski neimari izgradili Pupinov most, a da sada zidaju obilaznicu oko Beograda.

On je istakao da gradnja tehnološkog parka u Borči predstavlja veliku kinesku investiciju.

– On će okupiti puno IT kompanija, visokotehnoloških kompanija, ali i kompanija koje se bave tradicionalnim biznisom i zaposliti oko 10.000 ljudi. To je prilika da mladi stručnjaci ostanu u zemlji i ovde razvijaju visokotehnološke programe, da za to nemaju potrebu da odlaze u inostranstvo, već da doprinose razvoju svetske tehnologije iz Beograda – istakao je Radojičić.