уторак, 6. новембар 2018.

Весић: Измене Закона о озакоњењу за бржу легализацију и заустављање бесправне градње

Заменик градоначелника Горан Весић рекао је данас да измене и допуне Закона о озакоњењу, које су данас ступиле на снагу, дају граду инструменте да коначно стане на пут бесправној градњи. Он је гостујући у „Београдској хроници” прецизирао да више није могуће озаконити објекте који су грађени после 2015. године јер сви објекти који се озакоњују морају да буду на сателитском снимку, који постаје доступан свим грађанима. С друге стране, више није могућ ни промет бесправним објектима уколико не постоји регуларна грађевинска дозвола или нису озакоњени, што ће бити мотив грађанима да своје објекте и озаконе. 

– Важна новина јесте и то што ће објекти грађени на јавним површинама моћи да се руше после другостепене одлуке о закоњењу и више се неће чекати Управни суд. На тај начин брже ће се решавати проблеми када неко безочно гради на зеленој површини, на месту где је предвиђен пут, метро или где се налазе магистралне водоводне цеви. Постојаће јединствен регистар бесправних објеката, а сваки грађанин моћи ће да провери у којој је фази легализације одређени објекат. Грађани ће тако бити заштићени од могуће преваре – истакао је Весић.

Град Београд ће дати додатни допринос да озакоњење иде брже, те се очекује измена Статута града Београда којом ће се процес озакоњења до 300 квадрата пренети у надлежност општина, а у приградским општинама до 800 квадрата. 

– Грађани ће своје објекте моћи да озаконе тамо где живе, а од општина ћемо чак тражити да озакоњење врше и у месним заједницама. Циљ је да се тај процес што више приближи грађанима – навео је Весић.  

Он је подсетио да бесправни градитељи нису плаћали никакве доприносе за грађевинско земљиште и тако варали државу. Истовремено, они су варали и грађане јер нико није контролисао пројекте и њихову безбедност. 

Једна од новина, истакао је Весић, јесте и то да за бесправну градњу не одговара само инвеститор већ и власник парцеле. 

– Београд не може да постане уређен град док се не реши проблем бесправне градње, који постоји деценијама. Ово је први пут да једна влада има снаге да стане томе на пут – рекао је Весић, додајући да је пре тога грађанима омогућено да лако озаконе грађене објекте, позивајући их да то и учине. 

Заменик градоначелника је позвао и све оне који желе да граде да то чине у складу са законима, уз грађевинску дозволу и плаћање свих обавеза према држави.